Tízezer halandó

Kő András
2011. 04. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizakodó sorokat írt Szép Ernő 1916-ban a Magyar Zsidó Hadiarchívum almanachjába, abban a reményben, hogy hamarosan eljön „az örökkévalóság emberarcú képviselője”, elhozza a békét, és megszünteti a szenvedést. „Ő olyan könnyűvé teszi az életet, mint amilyen könnyű most a halál.”
Higgadt háborús emlékezés és tudományos értekezés 68. oldalán olvassuk e sorokat, és máris benne vagyunk az első világégésben: Róbert Péter vizsgálja a magyar zsidók szerepét a történésekben. Egyedivé az teszi az eseményeket, hogy ez volt az első olyan háború, amelyben a zsidók – más vallásúakkal együtt – tömegesen vettek részt. Mária Terézia még megtiltotta belépésüket a hadseregbe (toborzási pátens írta elő, hogy a cigányokkal egyetemben nem sorozhatók), fia, II. József azonban már befogadta őket. A napóleoni háborúkban is csatasorba álltak, és több kiadvány említi az 1848–49-es szabadságharcban vállalt szerepüket. Ferenc Józsefről pedig feljegyezték, hogy a császár és király nem tűrt semmiféle vallási villongást a hadseregében.
Amikor az első világháború kitört, a zsidó újságírók élen jártak a hazafias publicisztikák írásában. Igyekeztek vallási érvekkel, bibliai idézetekkel támogatni a háborús ideológiát. A leendő halottakat így ajánlja fel az egyik ima: „Seregek Ura – tekints reájuk szívesen! Az első zsengéket iskolapadból, anyaölelésből kaszált le a nagy arató. Drága életnedűnktől pipacslott a mező. És az éretten kaszáltakat, kiket mátkájuktól, a hitvesi karból, gyerekkacajtól ragadott el a nagy oltár.”
Róbert Péter sorra veszi azokat a személyeket, akik kitűntek a harcokban: bemutatja a zsidó főtiszteket, köztük báró Hazai Samu vezérezredest, aki 1910 és 1917 között magyar honvédelmi miniszter volt, megismerjük a tábori rabbikat: 1918-ban hetvenhatan szolgáltak a császári és királyi hadseregben, valamennyi századosi rendfokozattal. Amikor 1916 nyarán az osztrák kormány huszonötezer galíciai zsidó menekültet helyez el Magyarországon, a sajtó egy része vadul támadja a döntést, de Kosztolányi Dezső szép cikkben emlékeztet az emberiesség alapelveire. „Gácsországi zsidó áll most a küszöbötök előtt – írja. – Viaszfehér az arca, és a szeme alja piros a könnyek savától. Ismeretlen nektek ez az idegen! Nem, nem lehet ismeretlen. Mert ti minden szenvedést ismertek. Egy ősi vándor kopog, a század alélt vándora. Hátán háza, kebelén kenyere.”
A hadiszállítók visszaélései nyomán megjelent a „hadigazdag” fogalma is ebben a háborúban. A „hadi” jelző egyébként is sok tekintetben megbélyegző volt, ha silány anyagú ruháról, papírtalpú bakancsról vagy rossz minőségű élelmiszerről volt szó. A hadiérettségit is formálisnak tekintették, és a kupléban is arról énekelt a cselédlány, hogy „az én gazdám Uzsoki Mór hadiuzsorás”. A gazdasági bűncselekményeket a zsidó szervezetek és fórumok mélyen elítélték.
A Magyar Zsidó Hadiarchívum létrejötte nagyban hozzájárult ahhoz, hogy pontos adataink vannak a háborúban aktívan részt vett zsidók számáról és szenvedéseiről, a katonák nevéről, adatairól. Összegyűjtötték a tábori leveleket, és feljegyezték a hősies helytállásokat, emberi tragédiákat. A gyűjtőíveken és iratkötegekben megrendítő sorok jelentek meg. Némelykor rövid, de szomorú üzenetek: „Fájdalom, egyetlen adatom van csak: az, hogy a fiam elesett!”
A hatszázezer magyar zsidó pusztulása a második világháború folyamán elhomályosítja annak a tízezernek az emlékét, amelyik az első világégés során vesztette életét. De Róbert Péter tanulmánya rájuk irányítja a figyelmet a háború kitörésének századik évfordulójához közeledve. Higgadt elemzésének lényege napjainkban: a tények nem szűnnek meg létezni csupán azért, mert figyelmen kívül hagyjuk őket.
(Róbert Péter: Egyenlő jog a hősi halálra – Magyar zsidók az I. világháborúban. MTA–OR-ZSE Zsidó Kultúratudományi Kutatócsoport, Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem, Budapest, 2011. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.