Trikolór

Pethő Tibor
2011. 04. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

n Pethő

A Szabadság hídon megyek át, mert azon nem lóg román zászló – mondta decens külsejét meghazudtoló keresetlen nyíltsággal egy öregúr valamikor a kilencvenes évek közepén. Azon morfondírozott félig hangosan, átszálljon-e a Szent Gellért téren a 49-es villamosra; aztán, látva a zászlóhelyzetet, úgy döntött, átszáll.
Budapest „román színei” ősi eredetűek. Amikor 1872-ben az elöljárók öszszeültek s megállapodtak: Pest, Buda és Óbuda egyesülésekor a városok eredeti színeit meg kell tartani „a múlt iránti kegyeletnél fogva”, természetes volt, hogy Pest kék-sárga és Buda vörös-arany lobogójából alkotják meg az egységes trikolórt. Az első tervek szerint egyébként – Friedrich Lajos és Altenburger Gusztáv rajzán is ez szerepel – a középső sárgában helyet kapott volna a magyar nemzeti szín is.
A kérdés persze nem ennyire egyszerű. Erdély címerének színei is megegyeztek az egyesített főváros címerének és zászlójának piros-sárga-kékjével. Az unió kimondása után öt évvel nyilvánvaló állásfoglalás volt ez a korabeli budapesti tanácsnokok részéről: a főváros kifejezi, hogy Magyarország és Erdély egy. A piros-sárga-kék használata nem volt új keletű Pesten. Jókai az Írói arcképekben mesél arról a kokárdáról, amelyet későbbi felesége, Laborfalvi Róza tűzött keblére: „Nekem volt egy ötszínű is, veres, zöld, fehér, kék és aranyszínű, az utóbbiak az erdélyi uniót jelképezvén.”
Valószínű, hogy a nemzeti ébredés tette általánossá a románok között a ma használt állami színeket, bár egyesek állítják, a piros-sárga-kék szerepelt – amíg feledésbe nem merült – egyes középkori román címereken is. (A vízszintest függőleges tagolással felcserélő lobogót egyébként többféleképpen értelmezték: annak idején a piros Moldvát, a kék Olténiát, míg a sárga Munténiát jelképezte, Kelet-Magyarország megszerzése után ezt Moldvára, Erdélyre és Havasalföldre módosították.)
Trianon után érthető módon az eredeti fővárosi zászló Erdély elvesztése miatt új, fájdalmas értelmet kapott idehaza. 1930-as megváltoztatását hosszú munka előzte meg. A komoly szakmai tekintélyekből – Hóman Bálint egyetemi tanár, Csánki Dezső, az Országos Levéltár főigazgatója, Gárdonyi Albert főlevéltárnok – álló bizottság szigorúan, a heraldika szabályait figyelembe véve járt el. Előbb a címert változtatták meg: az alsó, háromtornyú várat, amelynek két kapuja Budát, illetve Óbudát jelképezi, zöld mezőbe helyezték. Így már nem volt akadálya, hogy a zászlót is – a magyar trikolórt alapul véve – piros-sárga-zöldre módosítsák.
A háború után a kérdéssel sokáig nem foglalkoztak, a koalíciós időkben csupán a koronát vették le a címerpajzsról. Az egyesítés századik évfordulójára alkották meg az ismert vörös csillagos változatot – immár az óbudai várkapu nélkül.
A feledésbe merült zászló 1989-es felelevenítése elsősorban azért váltott ki indulatokat, mert a polgárok már nem Budapest monarchiabeli színeire, hanem – erősebben élt még Trianon és a Ceausescu-rezsim emléke – a román lobogóra asszociáltak. Ettől persze még maradhatna a piros-sárga-kék, hiszen nincs ok a főváros Erdélyre is emlékező ősi színeit csak ezért megváltoztatni. Komolyabb problémát jelent a lobogók keverése. Emlékezetes, milyen nevetséges helyzetet idézett elő, amikor 2006-ban egy román küldöttséget Budapest-zászlókkal üdvözöltek a fővárosban, igaz, utólag kimagyarázták a dolgot.
Bukarest zászlaja nem piros-fehér-zöld – mondta nemrég Tarlós István főpolgármester. Hanem függőlegesen tagolt piros-sárga-kék – tehetjük hozzá, igaz, Budapesten ezt a színkombinációt régebb óta használják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.