Újra megkísérlik a földkerülést

A dühöngő tenger poklából épségben hazatért Rakonczay Viktória és Gábor tegnap számolt be a WWF Panda sérülései miatt félbeszakadt föld körüli útjáról. Az Atlanti-óceán 2007-es átevezése után híressé vált természetvédő házaspár nem adta fel az álmát, új hajóval ismét nekivágnak a nagy utazásnak.

Nagy Áron
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részlet a hajónaplóból: „A lábam alól kicsúszott a talaj, és csak annyira volt időm, hogy megragadjam a kormánykonzol maszszív szerkezetét. Esztelen robaj és hangzavar következett, majd egy pokoli dörrenés és mindenhol víz – felborultunk, tudatosult bennem, majd egy erős rántás, és süvít a szél, áll a hajó. Lassan felálltam és a hullám után fordultam. De a hullám már messze járt, és csak a szél tépte fehér hab maradt, hoszszan üvöltöttem utána, majd szembefordultam a többivel és azoknak is ordítottam. Tudom, nem sok értelme van – az óceánt teljesen hidegen hagyja, ki hajózik rajta, vagy épp ki megy le örökre a fenekére.” Miután a halállal szembenézett, ezeket a sorokat jegyezte le január 3-án Rakonczay Gábor, aki feleségével tavaly ősszel indult útnak Gibraltárról, hogy a WWF Panda fedélzetén körbehajózzák a földet.
Tristan de Cunha szigetét karácsony után még bizakodva hagyták el, hogy az Atlanti-óceánon a Jóreménység-fok felé vegyék az irányt. Hamarosan azonban viharosra fordult az idő, január 2-án éjjel pedig pillanatok alatt erősödött hatosról kilencesre a szél. A 32 éves, 34 láb hosszú (10,36 méter) és 3,6 méter széles vitorlás tíz-tizenöt méteres hullámokkal találta magát szemben. Az egyik ilyen váratlanul megemelte a hajó hátulját, így a Panda orra a vízbe fúródott, egy másik, hátsó hullám pedig felborította, és a vitorlás hoszszában át is fordult. Habár sem a Rakonczay házaspárnak, sem a bevont vitorlának nem lett baja, az árboctartó állványon repedések keletkeztek, és a kormányállás kilazult, így 11 ezer megtett kilométer után a földkerülés félbeszakítására kényszerültek. A szerencsétlenség helyétől azonban még további kétezer kilométert kellett megtenniük a dél-afrikai Fokvárosig – ez tizenhat tengeren töltött napot jelentett a sérült hajóban.
Rakonczay Viktória és Gábor egyébként akkor vált ismertté, amikor saját tervezésű és építésű hajójukkal, a Tűzhangyával első magyar párosként 2007-ben átevezték az Atlanti-óceánt. Kategóriájukban a második legjobb idő alatt tették meg a távot, és a National Geographic szavazása alapján az övék volt az Év kalandja. A házaspár ezután döntött úgy, hogy körbehajózza a földet, és közben a WWF nevű természetvédő szervezettel együtt bolygónk megóvására hívja fel a figyelmet. Amikor tegnap, Budapesten beszámoltak rendkívüli utazásukról, csöppet sem tűntek megtörtnek, sőt, még eltökéltebbé tette őket az életveszélyes kaland. Mint mondták: álmukat semmiképpen sem adják fel, és könnyen lehet, hogy már idén elkezdik építeni Magyarországon azt a vitorlást, amellyel újra megkísérlik körbehajózni a földet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.