A multik miatt hullanak a csillagok

Bár a hotelek újracsillagozásának határideje egy évvel kitolódott, a nemzetközi példák alapján már most is látszik, hogy az eredetileg ötcsillagos szállodák nem feltétlenül ragaszkodnak korábbi csillagjaikhoz. Ennek oka, hogy a válság miatt több multinacionális cég is megtiltotta alkalmazottainak a luxushotelek használatát.

Szabó Emese
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig mintegy 220 szálloda regisztrált a hotelek újracsillagozását végző Hotelstars Union minősítési rendszerébe, és 40 szálloda minősítése már meg is történt. Mivel azonban az újracsillagozás határideje eredetileg idén júliusban járt volna le, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte a jelenlegi szállodaminősítési rendszer érvényességének jövő év közepéig történő meghosszabbítását, a hoteleknek még bőven van idejük arra, hogy döntsenek csillagjaik megtartásáról. Az azonban már most látszik, hogy a luxusszállodák nem kötődnek annyira eddigi minősítésükhöz.
– A Hotelstars Union rendszeréhez eddig kilenc ötcsillagos hotel – azaz az e kategóriába tartozó szállodáknak kevesebb mint fele – jelentkezett – mondta el lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára, akitől azt is megtudtuk, hogy az ötcsillagos hotelek újracsillagozás iránti igénye világszinten is visszaesett.
– Nem hazai jelenségről van szó, ugyanis a felső kategóriába tartozó, nemzetközi szállodaláncokat a gazdasági válság mindenütt rendkívül súlyosan érintette. Ennek oka egyszerűen az, hogy a recesszió miatt sok multinacionális vállalat hozott olyan takarékossági intézkedést, amely korlátozza munkatársai szállodahasználatát. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a cégek általában a kevésbé költséges szállodákhoz irányítják alkalmazottaikat. Emiatt pedig a korábbi ügyfelek egy része az elmúlt időszakban már nem látogathatta az ötcsillagos hoteleket – magyarázza a szakember. A válság az üzleti utasok szállodaválasztási szokásai mellett a konferenciaszervezésre is rányomta a bélyegét. – A gyakori konferenciaszervezők körébe tartoznak például a gyógyszeripari cégek, amelyek korábban ugyancsak a magasabb kategóriájú, ötcsillagos hoteleket használták. Az elmúlt időszakban ezen vállalatoknál is tipikussá vált az, hogy a róluk alkotott képet javítandó, illetve a luxusigények miatti támadásokat megelőzendő, már sokkal kevesebb rendezvényt tartanak ilyen szállodákban. Ez utóbbi tény, valamint az üzleti cégek utasaira vonatkozó tilalmak miatt mára már több nagy nemzetközi hotellánc is úgy döntött, hogy mivel a márkaneve amúgy is ismert, a rá jellemző minőség jelzéséhez pedig nem kell kiraknia az öt csillagot, inkább lemond azokról, hogy így kerülje ki a multik új keletű utazási politikájából adódó tilalmakat.
– Azokban az országokban, ahol a minősítés nem kötelező, az öt csillagot mára már sok hotel „le is tette”, míg azon államokban, ahol a csillaghasználat az előírások miatt nem hagyható el, egyre gyakoribb az, hogy a korábban öt csillagot viselő szállodák négy csillagra „váltanak”, azaz átsoroltatják magukat alacsonyabb kategóriába. Az ilyen jellegű csillaghullás ráadásul a látszat ellenére sem álszent dolog, ugyanis míg a cégek tiltása jellemzően a hotelek csillagszámára vonatkozik, addig a szállodák szobaárait nem feltétlenül a csillagszám határozza meg. – A szállodákban nagyon sokféle ár van, hiszen eleve más árat fizet egy turista, és mást egy üzleti utazó. Az árak a szezontól és a településtől is függenek, hiszen van olyan terület, ahol a nyár számít főszezonnak, és van olyan is, ahol a tavasz és az ősz. Ezt már csak tetézi, hogy a szezonális árak mellett vannak hétvégi és hétköznapi árak is – mondja Kovács István, hozzátéve, hogy Budapest például tipikusan olyan célpont, ahol a négy- és ötcsillagos szállodákban hétfőtől vagy keddtől nagyjából péntekig mindig magasabbak az árak, mint hétvégén, amikor a hotelek már nem az üzleti utasokra, hanem a városlátogató turistákra számítanak. Többek közt emiatt van az is, hogy a multinacionális cégek részéről a tiltás nem konkrét árkategóriára, hanem a csillagszámra vonatkozik.
Azt persze még nem lehet tudni, hogy a cégek szállásköltségen való spórolásának, pontosabban csillagokra vonatkozó tiltásának milyen hatása lesz a felső kategóriába tartozó hazai hotelek csillagszámára, illetve csillagjaik megtartására. Ennek oka egyszerűen az, hogy a hotelek nem jelzik előre, hogy megtartják-e a csillagjaikat vagy sem. Az azonban jelzésértékű, hogy a hazai ötcsillagos szállodáknak eddig több mint a fele nem jelezte a jelenlegi csillagszámának megfelelő új minősítés iránti igényét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.