A szakember lépést váltott

A sors iróniája, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyonátadás parlamenti jóváhagyásával napra pontosan egy időben olyan vezető került a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), aki eddig a magánkasszák érdekeit védte.

Munkatársunktól
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most ugrik a majom a vízbe, most kiderül, hogy ami ott van, az mennyi – mondta Orbán Viktor miniszterelnök február 2-án tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy csak a nyugdíjpénztári vagyon hónapokig tartó átadás-átvétele után tudják pontosan megmondani, hogyan gazdálkodtak fennállásuk óta a hazai magánnyugdíj-pénztárak. A kormányfő által említett „mennyi” nagyban függ attól is, hogyan zajlik majd a magánkaszszák által vásárolt részvények és értékpapírok értékesítése. A megfelelő időzítéssel több milliárd forint nyereség is elérhető, ellenkező esetben viszont veszteség érheti azt a csaknem hárommillió egykori pénztártagot, aki visszalépett az állami rendszerbe. Ezért vált különösen indokolttá a vagyonátadás körüli fokozott ellenőrzés: február elején elsőként adtunk hírt arról a törvénymódosító javaslatról, amellyel a kormány – az Országgyűlés márciusi döntése nyomán – megteremtette az alapját annak, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a PSZÁF-fel karöltve vizsgálhassa a hazai magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásának körülményeit és a tagi vagyon átadás-átvételi folyamatát.
A napokban olyan vezetőt neveztek ki a PSZÁF-hez, aki korábban hivatalból teljes mellszélességgel védte az elmúlt 12 évben nulla és egy százalék közötti reálhozamot produkáló magánkasszákat. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi főtitkára ugyanis májustól tölti be a fogyasztóvédelmi ügyvezetői igazgatói posztot a pénzügyi csúcsszervnél.
Iismerősen csenghet ez a név már 2008-ból is: Gyurcsány Ferenc három évvel korábban Juhásznét akarta jelölni az új egészségbiztosítási rendszer kialakításáért felelős kormánybiztosnak. Feladata a 22 területi egészségpénztár kisebbségi részvénycsomagjának értékesítése lett volna. Erre végül csak azért nem került sor, mert a Gyurcsány-kormány kénytelen volt hatályon kívül helyezni a – privatizációt előkészítő – egészségbiztosításról szóló törvényt.
Juhászné valószínűleg nem téved el a PSZÁF folyosóin, hiszen 2008-ig a szervezet biztosítási és pénztári felügyelet igazgatóságának ügyvezető igazgatói posztját is betöltötte. Írhatnánk azt is, visszatért sikerei színhelyére, ha ügyvezetése éppen nem arra az időszakra esett volna, amikor sok ezer autósnak okozott problémát a MÁV Általános Biztosító Egyesület csődje.
A PSZÁF-ről szóló törvény szerint nem áll fenn összeférhetetlenség a visszatérő ügyvezető esetében – felelte kérdésünkre Binder István, a felügyelet szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.