A válságadó ellenére fejleszt a Telekom

Bodacz Péter
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár várhatóan csak az év második felében juthatnak hozzá a jelenleg hasznosítatlan frekvenciákhoz a szolgáltatók, a Telenor és a Vodafone után tegnap a Magyar Telekom is bejelentette: komoly hálózatfejlesztésbe kezd, amelyben az Ericcson lesz partnere. A hivatalos bejelentés tehát megerősítette a sajtóban két hete keringő információt, miszerint a piacvezető szolgáltató hű marad eddigi hálózati fejlesztőjéhez, míg a Vodafone szintén a régi partnernek számító kínai Huaweit, a Telenor pedig az ugyancsak a távol-keleti országból érkező ZTE-t választotta. – A beruházás mutatja, hogy a Magyar Telekom hosszú távon elkötelezett Magyarország mellett – mondta a társaság elnök-vezérigazgatója. Christopher Mattheisen üzleti titokra hivatkozva nem közölte a szerződés összegét, annyit azonban elárult: a következő években körülbelül 30 milliárd forintot áldoznak hasonló fejlesztésekre. – A Magyar Telekom fejlesztése egyrészt a harmadik generációs technológia országos lefedettségére irányul a maximális, 21 megabites internetes sebesség biztosításával, valamint arra, hogy a teljes hálózat alkalmas legyen negyedik generációs szolgáltatások nyújtására – amint azt a szabályozók lehetővé teszik.
A bejelentésen részt vett Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, aki az Audi- és az Opel-beruházáshoz hasonlította a mostani megállapodását. Mint mondta, a jelek szerint a befektetők bíznak a Széll Kálmán-terv céljaiban és értékelik az államadósság csökkentésére irányuló lépéseket. A tervek szerint még a tavasszal megalkotják a frekvenciaértékesítéshez nélkülözhetetlen jogszabályokat, 2011. harmadik negyedévében pedig már hozzájuthatnak az elnyert tartományokhoz a szolgáltatók. Fellegi nem közölte, hogy a sávtartományokat árveréssel vagy egyéb szempontokat is figyelembe vevő eljárás alapján osztják-e szét. – Az elmúlt hónapokban bejelentett komoly ágazati fejlesztések mutatják, hogy a távközlési különadó nem fogja vissza a beruházásokat – emelte ki a miniszter, aki szerint ösztönzőleg hathat a szolgáltatók által is üdvözölt új frekvenciadíj-rendelet, vagy az Új Széchenyi-terv. Ez utóbbi a kkv-k számára 2011–2013 között tizenkétmilliárd forint forrást tartalmaz, amelyek eredményeként hatszázezer lakoshoz, tizenötezer vállalkozáshoz és kétezer közintézményhez juthat el a széles sávú internet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.