Balog Zoltán: elismerés hazánknak

A romák ügye meglepő módon nemcsak Európát, hanem az egész világot foglalkoztatja, a tagállamok küldöttei által feltett kérdések kétharmada ezt a témakört érintette – mondta Balog Zoltán tegnap Genfben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára tegnap az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt számolt be az emberi jogok magyarországi helyzetéről, de faggatták az elmúlt hónapok „slágertémáiról”, azaz a médiatörvényről és az új alaptörvényről is.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár szerint a megszólalók üdvözölték a magyar erőfeszítéseket, részben a roma évtized program, részben az európai romastratégia megteremtését célzó törekvés kapott elismerést. Balog Zoltán elmondta, az egész meghallgatás azt sugározta, hogy Magyarországot komolyan veszik, többen érdeklődtek a tapasztalataink iránt. – Nyilván nem lehetünk elégedettek és a tagországok sem voltak azok, megfogalmaztak kritikus kérdéseket – tette hozzá.
Balog Zoltán a tegnapi meghallgatáson jelentette be: Orbán Viktor miniszterelnök május 20-án Budapesten megállapodást ír alá Farkas Flóriánnal, a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével. Ebben konkrét számokat rögzítenek egyebek között arról, hogy a következő három évben hány munkahelyet kívánnak juttatni a romáknak, hány új érettségizőt szeretnének, és mennyi olyan ösztöndíjas lesz, aki egyetemi diplomát kaphat. Szinte minden ország kifejezte elismerését, hogy Magyarország mind a soros EU-elnökség, mind az emberi jogok tekintetében komoly eredményeket ért el.
Az új alkotmány mérföldkő a magyar jogállamiság fejlődésének történetében, különösen az emberi jogok tekintetében – jelentette ki Balog a meghallgatáson. A húsztagú magyar kormányzati delegációt vezető államtitkár hangsúlyozta: az új alaptörvény szilárd alapot nyújt egy joguralomra épülő ország működéséhez, erősíti az alapvető emberi jogok védelmét azzal, hogy tartalmazza az Európai Unió alapjogi chartájának a rendelkezéseit. Balog szerint az alkotmány rendelkezéseit firtató több kérdésnek is az alulinformáltság volt az oka. Az államtitkár arra is kitért, Magyarország sok kérdést kapott a női egyenjogúsággal és az emberkereskedelemmel kapcsolatban. A több mint ötven országtól érkező száz feletti ajánlást a magyar szakértők a következő két napban megvizsgálják. Ennek fényében dönt majd a kormány, hogy mivel kapcsolatban tudja vállalni a szabályozás, illetve a gyakorlat megváltoztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.