Bin Laden és kora

Zord Gábor László
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai kommandósok vasárnap rajtaütöttek Oszama bin Laden rejtekhelyén a pakisztáni Abbottábád városában, és tűzharcban agyonlőtték a terroristavezért – tudhatta meg a világ nem sokkal az események után egyenesen az Egyesült Államok elnökétől. Barack Obama leszögezte, hogy az akcióval igazságot szolgáltattak a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokért, amelyeket a Bin Laden vezette al-Kaida hajtott végre, ugyanakkor figyelmeztetett: kétségtelen, hogy a szervezet továbbra is igyekszik támadásokat végrehajtani „ellenünk”, ezért „ébernek kell maradnunk – és maradunk is – mind itthon, mind külföldön”.
Széles sávú elektronikus csatornákon áramló információkkal és dezinformációkkal zsúfolt életünkben persze azt kezdhetünk a Fehér Ház újraválasztásra törő urának, a vezető világhatalom első emberének közlésével, amit csak akarunk. Ráadásul feljogosít erre minket a New York és Washington elleni, háromezer életet követelő akció óta eltelt időszak, a terrortámadásokra való hivatkozással folytatott, több százezer további életet követelő globális politika tapasztalata.
Szilárd hittel a nyugati világ morális igazságában, működésének tökéletességében, demokratikusan választott vezetőinek bölcsességében valósággal ihatjuk Obama szavait; esetleg minden amerikai lépés mögött globalista összeesküvést sejtve morfondírozhatunk magunkban, hogy létezett-e egyáltalán ez a szakállas-turbános figura, vagy csak kép- és hangszintetizátorok műve volt; netán igyekszünk eligazodni ebben a csinált útvesztőben józan ésszel, azt kutatva inkább, hogy hova is mozdult el a világ 2001 óta, ki került közelebb céljai eléréséhez, és ki távolabb.
A szinoptikus, áttekintő látásmód nem lehet a kárunkra Oszama bin Laden életének és halálának megítélésében. Ez ugyanis rögtön azt eredményezi, hogy a terroristavezért és a neki tulajdonított tevékenységet átértékeljük, és a kapott új érték bizony alacsonyabb lesz, mint azt a fősodrú médiumok és a mindenkor konformista megmondóemberek harsogják. Mert híres, emblematikus, ikonszerű, egyesek számára talán szuggesztív figura volt ő, de sokkal inkább tünete, jelensége, színfoltja egy korszaknak, mintsem meghatározója. A hasonlat persze több sebből vérzik, de Bin Ladent és az al-Kaidát nagy formátumú politikacsinálónak beállítani ugyanakkora hiba, mint Gavrilo Principet és a Fekete Kezet egyedül felelőssé tenni az első világháborúért.
A tényeknél maradva: az Egyesült Államokat nem a semmiből érte terrortámadás, annak kontextusa volt, mégpedig egy egyoldalú, az iszlám országokat hátrányosan érintő több évtizedes politika; Oszama bin Laden és szervezete a Szovjetunió elleni harc egyik mellékhadszínterén folytatott amerikai titkosszolgálati akcióból nőtt ki; 2001. szeptember 11-re válaszul Washington pedig nem a terrorizmus gyökereit igyekezett felszámolni, hanem a hetvenes-nyolcvanas években megfogalmazott geostratégiai céljai érdekében indított háborúkat Afganisztánban, majd Irakban, illetve másutt. A Bush-érában frappánsan és persze cinikusan globális terrorellenes háborúnak (GWOT) elnevezett eseménysor fókuszában tagadhatatlanul a szűkülő energiaforrások és a növekvő igények ellentmondása áll. Ebből az következik, hogy a hozzáférés és a piac kontrollja a legjobb eszköze a riválisok, elsősorban Kína féken tartásának, de idesorolhatunk minden olyan egyéb törekvést is, amely a helyi érdeket, gazdasági, politikai és kulturális szuverenitást előbbre helyezi a globális irányítás eszméjénél.
Ha szerencsénk van, persze, éppen Barack Obama az az elnök, aki ráébredt ennek a politikának a tarthatatlanságára és hiábavalóságára. S óvatosan, magát a pályán tartva hagyja, hogy az – Bin Laden testéhez hasonlóan – végleg elmerüljön a hullámsírba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.