Bosszú Bin Ladenért

Nyolcvan embert öltek meg a pakisztáni tálibok egy kettős robbantásban tegnap, és további vérontást helyeztek kilátásba, megtorlásul azért, hogy amerikai kommandósakcióban meghalt Oszama bin Laden. A terrorcselekményt Csárszadda városában követték el, a határrendőrség egyik kiképzőközpontjának bejáratánál, amikor újoncok kiözönlöttek a laktanya kapuján.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Motorkerékpáros öngyilkos merénylők hajtották végre a támadást. „Ez volt az első bosszú Bin Laden mártírhaláláért. Lesznek még továbbiak is” – közölte Ahszanullah Ahszan, a pakisztáni tálibok szóvivője. A robbantás bizonyosan erősíteni fogja azt az általános vélekedést, amely szerint Oszama bin Laden megölése aligha fogja csökkenteni az iszlamista erőszakcselekmények számát.
Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő szerint hatékonyságuk növelése érdekében Pakisztán felügyelete alá kellene helyezni országában az al-Kaida és a tálibok elleni, a pilóta nélküli amerikai repülőgépekkel végrehajtott támadásokat. A 2004-ben megkezdett támadások 2008 nyara óta jóval gyakoribbá váltak. Katonai vezetők szerint tavaly közel száz légicsapásnak 670 halálos áldozata volt, közöttük meghatározatlan számú polgári személy. Iszlámábád rendszeresen tiltakozik a légicsapások ellen.
Tegnap lemondta egyesült államokbeli látogatását a pakisztáni hadsereg második számú vezetője, Halid Samím Vinn tábornok a két ország között Bin Laden megölése miatt kialakult feszültségek miatt. Erről azután döntöttek, hogy a kormány biztonsági kabinetje közölte: felülvizsgálják az Amerikával folytatott terrorizmus elleni együttműködést. A pakisztáni hadsereg és a kormány össztűz alá került odahaza, amiért még csak nem is észlelte a terroristavezér megölésére indított titkos amerikai kommandósakciót. Robert Gates amerikai védelmi miniszter egyébként közölte, aggódnak családjuk biztonsága miatt a SEALs-kommandósok, ezért vizsgálják, miként erősíthetnék meg védelmüket. A pakisztáni hadsereg vezetői közben felháborodva vették tudomásul, hogy washingtoni nyomásra az iszlámábádi kormány 2010 elejétől kezdődően több mint négyszáz olyan amerikai állampolgárnak adott ki vízumot, akik nem rendelkeztek titkos pakisztáni katonai dokumentumokhoz való hozzáférési engedéllyel. Mint kiderült, a pakisztáni katonai hírszerzésben egyre kevésbé bízó CIA pakisztáni jelenlétét kívánta megerősíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.