Csendes gyermekkönyvfesztivál

A Millenáris hét végi zsongásában szinte fel sem tűnt a gyermekirodalmi fesztivál és vásár néhány standja, és közönség hiányában csúsztak, el-elmaradoztak a programok is szombaton. Pedig a fesztiválnak már komoly hagyománya van, hetedik alkalommal rendezte meg Sándor Csilla, a Csodaceruza folyóirat főszerkesztője, és az idén olyan nevek is a rendezvény mellé álltak, mint például Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl alkotója.

R. Kiss Kornélia
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs az irodalomnak még egy olyan területe, amelyik ennyire „menne” mostanában. A gyermekkönyveknek – ellentétben például a verssel vagy a komolyabb prózával – most is akad jelentősnek nevezhető piaca. Arra számít az ember, hogy egy gyermekkönyves rendezvényt többen fognak meglátogatni, mint bármilyen egyéb könyves eseményt. Ráadásul a gyermekkönyvfesztivált tavaly még a Művészetek Palotájában rendezték, ahol sokkal nagyobb teret is megtöltöttek az érdeklődők, mint a Millenáris Fogadója. Tavaly is volt néhány szervezési baki, programzavarodás, de sokan eljöttek, ha másért nem, vásárolni vagy játszani, és még a szakmai, kiadói beszélgetéseken is bent ültek jó páran.
Most ebben a kis teremben is szinte elvész az a néhány látogató, aki mégis eljött. Pedig szombat van, és ahogy Sándor Csilla fogalmaz, ilyenkor még az is a Millenárison találja magát előbb-utóbb, aki csukott szemmel indul el otthonról. Nekem sem fér a fejembe, hogy egy ilyen frekventált helyen hogy sikerülhet ennyire vérszegényen a fesztivál, amelyet magam is ezer helyen láttam hirdetve az interneten. Sándor Csillát kérdezem, aki elmeséli: idén nehezebb helyzetben voltak, mert az utolsó pillanatban kiderült, hogy nem kapják meg a Maszre (Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete) megszokott, éves támogatását, így csak az NKA támogatta a fesztivált (közelebbről: a meseillusztrátorok nagyszabású kiállításának megrendezését), de kísérőprogramokra így már nem nagyon maradt forrás.
– A kísérőprogram egyébként is nehéz kérdés: tavaly Kolompos-koncert volt, nagyon jól sikerült, és arra el is jöttek ötszázan. De nem vagyok biztos benne, hogy erről kell szólnia egy gyermekkönyvfesztiválnak. Inkább a szakmai, könyves programokról, még akkor is, ha ez kevésbé látványos – véli Sándor Csilla. Egy biztos, hogy a szakma azért kiállt a hétéves fesztivál mellett, számos híres illusztrátorral összefutottam, ők a mesékből jól ismert rajzaikkal töltötték meg az asztalokat, és egy beszélgetés erejéig a fesztivál vendége volt Richly Zsolt, a hivatalos védnök is. Új mesekönyvével, A kék pöttyös elefánttal érkezett, Sándor Csilla pedig a rajzfilm mai helyzetéről kérdezgette a legendás grafikust. Richly Zsolt azt mondja, a legszembetűnőbb változás a hatvanas-nyolcvanas évekhez képest, hogy „széthúzódott a mezőny”, már a gyermekközönség is differenciált, mást néznek a fiúk és a lányok, megjelentek a tematikus tévécsatornák. Nehezebb így, de nem lehetetlen. Richly szerint a magyar rajzfilm továbbélésének az a feltétele, hogy „a tévé a zsebébe nyúljon”. Nyilván a köztévére gondolt, de nem biztos, hogy akár egy kereskedelmi csatorna rosszul járna a Kockásfülű tizenhárom új epizódjával, amelyek régen az asztalfiókban várakoznak. Nyilván ez is pénzkérdés, ahogy a három kész forgatókönyvének a legyártása is, de Richly Zsolt nem panaszkodik, legutóbb például Kormos István-meséket vihetett rajzfilmre, és mesekönyvsorozatot is tervez, mert rajzfilmes létére is szívesen kalandozik a könyves világban. Az illusztrátorok közös kiállításáról bölcsen nem nyilatkozik, sok tanítványa is van a mezőnyben, akaratlanul is őket emelné ki. – Ami feltűnő, így, együtt látva a kortárs meserajzoló nemzedéket, hogy lényegesen kevesebb a férfi alkotó. Talán ezért ilyen meleg színűek a mesekönyvek – teszi hozzá. A színpadon két meseíró, Nyulász Péter és Lackfi János követi a grafikust. Ők is új könyvekkel, vagy ezek ígéretével érkeztek, ezúttal nem a legapróbbak, hanem a kiskamaszok számára. Nyulász Péter nyolc-tíz éveseknek ajánlja a most megjelent, Helka című meseregényét, amellyel egy Fáy András által lejegyzett legendát folytatott felfedezésre váró balatoni helyszínekkel. Lackfi János pedig elárulja, hogy hamarosan kiskamaszoknak szóló verseskötettel jelentkezik, a címe: „Kapjátok el Tüdő Gyuszit!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.