Dolgoznak a pénzmosodák

Adócsalás, sikkasztás és hűtlen kezelés – ezek azok a bűncselekmények, amelyek nyomát a magyarországi pénzmosodák igyekeznek eltüntetni. Jelenleg három tucat ilyen ügyet vizsgálnak a NAV pénzügyi nyomozói.

Jakubász Tamás
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint bűnözői csoportok évente nagyjából 15 milliárd dollárnak megfelelő bűncselekményből származó összeget moshatnak tisztára Magyarországon – hangzott el egy napokban megrendezett szakmai konferencián. A hozzáértők becslése azt jelenti: idehaza egy esztendő leforgása alatt hozzávetőleg 2800 milliárd forintnyi summát igyekeznek egyesek legális eredetű pénzzé változtatni – az összeg megfelel a magyar költségvetés egyötödének.
A konferencia legfontosabb megállapításait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese ismertette tegnapi tájékoztatóján. Sors László elmondta: az idehaza elkövetett pénzmosások mögött általában adócsalás, sikkasztás és hűtlen kezelés húzódik meg, az elkövetők között pedig gyakran találni külföldi állampolgárokat és strómanokat. A szakember közölte, hogy az elmúlt három évben összesen csupán 15 esetben emelt vádat az ügyészség pénzmosás miatt. Idén azonban mást mutat a bűnügyi statisztika: jelenleg három tucat ügyet vizsgálnak a NAV pénzügyi nyomozói. A visszaélések feltárásában kulcsszerepet játszanak a hatóságokhoz érkező bejelentések: tavaly nagyjából hétezer pénzmosással kapcsolatos jelzés futott be, jórészt a pénzügyi szektor vállalkozásaitól.
Az állampolgároktól, banki alkalmazottaktól származó információk annak a nagyszabású pénzmosásos ügynek a leleplezésében is sokat segítettek, amelynek részleteiről tegnap adott számot a NAV. A bűncselekményt egy debreceni könyvelő és társai követték el. A tettesek legálisnak látszó tevékenységet folytattak, számos ügyfelük volt. Emellett azonban rokonok és barátok vállalkozásainak is könyveltek, méghozzá úgy, hogy az érintett társaságok között színlelt gazdasági kapcsolatrendszert építettek ki. A könyvelési körforgásnak egyetlen célja volt: hogy a baráti, rokoni cégek jól működő, hitelképes társaságoknak tűnjenek. A vállalkozások összesen háromszázmillió forint bankkölcsönhöz jutottak – ha kellett, hamis iratok segítségével. A hiteleket néhány hónapig törlesztették az elkövetők, ám utóbb elmaradtak a részletekkel, s ez idő alatt a cégeket csődbe vitték vagy külföldi vállalkozásoknak adták el. A hitelként megszerzett pénzt igyekeztek biztonságba helyezni, ehhez különböző banki műveleteket végeztek. Hibás, téves utalásokat indítottak, cégek között oda-vissza többször is továbbították a tételeket, végül egy legális vállalkozásban helyezték el a tisztára mosott summát. Ehhez persze a bevételi és kiadási adatokat is meghamisították. A hatóság eddig kétszázmillió forintnyi vagyont foglalt le az elkövetőktől, akik közül hárman lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.