Fantomtanulók Selyeben

Munkatársunktól
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Selyeb volt iskolaigazgatója, P. Csaba beismerte, hogy 2006 és 2008 között fiktív tanulók után vettek fel normatív támogatást. A Borsod megyei település általános iskolájának vezetője csaknem nyolcvan gyermeket szerepeltetett a fiktív listán, akik közül azonban ketten beíratásuk idején már nem éltek. P. Csaba a képzelt tanulókhoz valódi pedagógusokat is felvett, megtiltva, hogy a nem létező diákok hiányzását vezessék az osztálynaplóban. Erről titoktartási nyilatkozatot is aláíratott velük. – A naplót csak az osztályfőnök vezethette, aki szintén a „körbe” tartozott – nyilatkozta a Hír TV-nek Vihóczki Jánosné tanító. A trükkökkel az igazgató mintegy 40 milliós többlettámogatást szerzett, akit ha a bíróság bűnösnek talál, akár 5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. A támogatást kamataival együtt 2013-ig kell visszafizetnie a településnek, ám fogalmuk sincs, miből. Ráadásul több száz milliós fejlesztési támogatástól is elesnek, mert nincs keretük pályázati önerőre.
Barkóczyné Szalma Julianna körjegyző azt mondta: kétéves türelmi időt kaptak. – Arra nem igazán van remény, hogy ezt a 40 milliót meg tudja takarítani az önkormányzat két év alatt. Ha a türelmi idő lejárta után a Magyar Államkincstár inkasszál, akkor újrakezdjük az adósságrendezési eljárást – tájékoztatott a jegyző.
Tavaly, az ügy kipattanásakor Bakonyi László, a szocialista Hiller István vezette oktatási tárcához tartozó Oktatási Hivatal akkori elnöke úgy nyilatkozott: az iskolák feladata, hogy jelentsék a központi nyilvántartásnak a hozzájuk járó tanulók adatait, ezek hitelességéért az intézmények felelnek. Elismerte: a selyebi ügy nem egyedi.
Ismeretes, Vásárosnamény is hasonló cipőben jár. 2003-ban, Jüttner Csaba (SZDSZ) polgármestersége idején a Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző iskolatámogatási szerződésben vállalta, hogy új lakatos tanműhelyt épít, ám helyette a régit újította fel és bővítette ki. Ezért a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 115 millió forint visszafizetésére kötelezte. A nyíregyházi bíróságon az ügyben folyik a per, amelynek egyik vádlottja – felbujtóként – Jüttner Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.