Fontos gyógyszereken spórolunk a vitaminokért

A betegek jelentős része nem szedi úgy a gyógyszerét, hogy az ki tudja fejteni a megfelelő hatást – derül ki egy most készült felmérésből. Sokszor a fontosabb medicinát – például a vérnyomáscsökkentőt – nem váltják ki azért, hogy a vitamint meg tudják vásárolni.

Munkatársunktól
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden szakértő egyetért abban, hogy a felírt és be nem szedett gyógyszer a legdrágább a társadalom számára, mert a rosszul vagy hiányosan megvalósított kezelés elmaradt hasznot, el nem ért egészségértéket jelent. A GfK Hungária piackutató szakértői azután tették ezt a megállapítást, hogy egy kutatásban megvizsgálták a magyarok gyógyszervásárlási szokásait. Arra jutottak, hogy a betegek jelentős része nem szedi úgy a gyógyszerét, hogy az ki tudja fejteni a várt hatást. A felmérés több érdekességet is mutat. Például azt, hogy nálunk is megfigyelhető a nemzetközi szakirodalomban leírt „drug holiday”, amikor egy beteg szándékosan hagy ki hosszabb-rövidebb időt a gyógyszerszedésben. Az egyik ilyen jellemző „gyógyszer-szabadságolási” idény a karácsony és szilveszter időszaka, amikor a krónikus betegségek kezelésére szolgáló orvosságok szedését többen felfüggesztik akár egy-két hónapra is. A másik szezonális „gyógyszerszabadság” időszaka a nyár. Ilyenkor a pihenés és az ellazulás a gyógyszerszedésbeli kötelezettségektől való megszabadulást is jelenti sokaknak.
A GfK elemzése felhívja a figyelmet arra: gyakori az is, hogy az egyszerre több gyógyszert szedők csak az egyik készítményt szedik pontosan és rendszeresen, a másikat pedig csak időszakonként, akár hónapokat is kihagyva. Sokan a vitamint vagy az immunerősítőt vásárolják és szedik rendkívül pontosan időzítve, míg a krónikus betegségre – például magas vérnyomásra – való gyógyszerüket csak időszakonként. Csupán a felét, harmadát veszik be annak, mint amennyit szedniük kellene a megfelelő hatás eléréséhez. Ehhez hasonló viselkedést mutat, amikor egy beteg azért kéri az alacsony árú generikus gyógyszereket, hogy a prémium kategóriába tartozó multivitaminját is meg tudja vásárolni.
Más, furcsa jelenségeket is felfedeztek. Ilyen például, amikor a beteg tartósan szed több gyógyszert a krónikus betegségeire, majd az egyik hónapban hirtelen egy másik hatóanyagú készítményt vásárol az eredetileg használt helyett. Később visszaáll a régi gyógyszerére, és azt szedi rendszeresen tovább. Bizonyos gyógyszerekből sok beteg csak egyetlenegyet vált ki, miközben többfélét kellene szednie ugyanarra a betegségre. Ez leggyakrabban a koleszterincsökkentőkkel fordul elő.
A betegek elköteleződését az is nagymértékben megnehezíti, ha rendszeresen változnak a felírt gyógyszereik – állapítja meg a GfK. Tipikus minta, amikor egyetlen év alatt egy három-négy medicinát tartalmazó kezelés lépésről lépésre teljesen lecserélődik, közben akár egy rövid átmenetigyógyszer-használattal. A betegek együttműködését az is próbára teszi, amikor negyedévente kell gyógyszert váltaniuk. Leggyakrabban ez is a koleszterincsökkentőknél fordul elő, így a beteg újabb és újabb hatóanyagokat szed három-négy havonta.
– Ezek a megfigyelések is alátámasztják azokat a korábbi tapasztalatainkat, amelyek szerint a receptköteles gyógyszerek hasznáról a betegek rendszerint nagyon keveset tudnak, és meggyőződés nélkül veszik át a recepteket az orvosuktól – mondta Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.