Fővárosi Bíróság: nem lesz elnök?

Várhatóan nem tudja majd kinevezni a Fővárosi Bíróság (FB) új elnökét Baka András főbíró, miután a Fidesz által tegnap beterjesztett törvényjavaslat értelmében a megüresedő vagy már megüresedett bírósági vezetői tisztségek betöltését 2012. január 1-jéig, azaz az új alkotmány hatályba lépéséig megtiltanák.

Kulcsár Anna
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vagyis addig nem lehetne pályázatot sem kiírni bírósági vezetői tisztségre, valamint a már kiírt pályázatot nem lehetne elbírálni, és a tisztség egyéb módon sem lenne betölthető. Kivételt a tanácselnök bírák élveznének, ők egy évre szóló megbízással a helyükön maradhatnak.
Gatter László, a Fővárosi Bíróság előző elnöke tavaly december 31-ével mondott le. A posztjára kiírt első pályázat sikertelennek bizonyult, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) ugyanis a három közül egyik jelentkezőt sem támogatta. Ezután maga az elnök, Baka András hirdette meg az FB vezetői tisztségét – a pályázati határidő tegnap járt le. Értesülésünk szerint június 6-ra összehívták a budapesti bírók összbírói értekezletét, melytől az OIT elnöke véleményt kíván kérni a pályázók személyéről. A bírósági törvényeket módosító és a kinevezési moratóriumot meghirdető átmeneti szabály a kihirdetését követő napon hatályba lép.

*

Szakmai berkekben úgy vélik: Baka András emiatt nem fogja tudni kinevezni az FB új elnökét, hanem megbízott vezetőt állít a tisztségre. Ezt a mostani rendelkezések lehetővé teszik.
Varga István fideszes képviselő, az átmeneti törvényjavaslat egyik előterjesztője lapunknak azt mondta: az új alkotmány nyomán bírósági reformot kívánnak végrehajtani, s erről később sarkalatos törvényt fogadnak el. Mint mondta: e törvény megszavazása előtt nem lenne célszerű kinevezésekre sort keríteni, hiszen még nincs tisztázva, hogyan alakul a bírósági szervezet igazgatási rendszere. Szűcs Péter, az OIT szóvivője hétfőre ígért tájékoztatást a pénteken lezárult pályázatról.
A moratórium elrendelését az előterjesztők – köztük Lázár János frakcióvezető –, másrészt a bírákra vonatkozó új nyugdíjszabállyal is indokolták. Mint írták, az igazságszolgáltatásban szükség van a feladatkörök és az ügyek elosztásának felülvizsgálatára. Mint ismeretes, a bírák 2012-től nem ítélkezhetnek 70 éves korukig, nekik is nyugdíjba kell menniük az általános korhatár elérésével. Az OIT korábban jelezte, hogy 2012. január 1-jéig 228 bíró, december 31-ig pedig további 46 tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt.
A közelmúltban megjelent híresztelésekkel ellentétben a bírák szolgálati jogviszonya felső korhatárának csökkentésével összefüggésben a Legfelsőbb Bíróságon jogegységi eljárás nincs folyamatban, és ilyen határozat meghozatalát nem is tervezik – tudatta tegnapi közleményében a szervezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.