Frázisok helyett tettek

A magyar és a szlovák kisvállalkozásoknak megéri kutatni az együttműködés lehetőségeit – hangzott el egy minapi konferencián. Mindkét kormány célja, hogy minél több pénz maradjon a régió vállalkozóinál.

Neszméri Sándor
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kapuk a piacon címmel tartottak nemzetközi konferenciát a magyarországi és a szlovákiai kis- és közepes vállalkozások régiós együttműködési lehetőségéről csütörtökön Dunaszerdahelyen. A Magyarok a piacon klub és a szlovákiai Esterházy János Polgári Társulás által szervezett tanácskozás iránt nagy volt az érdeklődés: mintegy nyolcvan magyarországi, szlovák és szlovákiai magyar vállalkozás képviseltette magát a konferencián, amely felett Magyarország pozsonyi nagykövete, Heizer Antal vállalt védnökséget.
A tanácskozás célratörő és tárgyszerű hangulatára jellemző, hogy a konferencia egyik előadója, Kristian Takac, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára azzal kezdte mondókáját, „nincs értelme olyan frázisokkal foglalkozni, mint hogy fontos az együttműködés, inkább a lehetőségekre koncentráljunk”. A szlovák államtitkár elárulta, Magyarország fontos gazdasági tényező Szlovákia számára, hiszen a külkereskedelem szempontjából az ötödik, a külföldi befektetések alapján pedig a hatodik legfontosabb partnere a fiatal országnak, ennek ellenére nagy lehetőségeket lát a kapcsolatok további bővítésére. Ennek szellemében tájékoztatta Kristian Takac a magyarországi résztvevőket arról, hogy a szlovák kormány a napokban fogadott el egy új irányelvet a külföldi befektetők támogatásával kapcsolatban, amelynek a lényege, hogy a legnagyobb állami hozzájárulásra csak azok lesznek jogosultak, akik a magas munkanélküliséggel és fejletlen termelői struktúrával rendelkező régiókban kívánnak beruházni. A magyar befektetőknek ez azért érdekes, mert a pozsonyi régiót leszámítva ilyen térségnek minősül a teljes szlovák–magyar határ. Arról is szólt az államtitkár, hogy Szlovákiában 2012-től jelentősen csökken a kis- és közepes vállalkozások adminisztratív terhelése, olcsó és egyszerű lesz az új vállalkozások bejegyzése, illetve a meglévők tevékenységi köre bővítésének az engedélyezése.
A magyar kormány nevében Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár tájékoztatta a konferencia résztvevőit arról, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik kulcsfeladatának tartja a kis- és közepes vállalkozások támogatását. A szándék, hogy minél több profit maradjon a térség vállalkozóinál, na meg az, hogy a közbeszerzéseknél az eddiginél sokkal nagyobb mértékben lehessenek sikeresek a régió kis- és közepes vállalkozói. Becsey kitért az európai támogatások jobb felhasználásának a lehetőségére is, megemlékezve arról, hogy ilyen tekintetben is jónak mondható a szlovák–magyar együttműködés, hiszen a határ mentén nyolc eurórégió működik, újabban pedig az önkormányzatok jóvoltából szaporodik az európai területi együttműködési csoportok (EGTC) száma is, hármat már bejegyeztek, további öt pedig alakulóban van. A magyar államtitkár felhívta a konferencia résztvevőinek a figyelmét arra, hogy a két szomszédos ország együttesen csatlakozott olyan jelentős európai projekthez, mint a Duna-stratégia, illetve az európai energetikai biztonság kiépítése, amelyek újabb lehetőségeket biztosítanak a kis- és közepes vállalkozásoknak az együttműködés bővítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.