Gyengül Európa?

Munkatársunktól
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn esetleges távozásával a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éléről Európa elveszítheti hagyományosan meglévő befolyását a pénzintézetben – erről cikkezett a külföldi sajtó. – Soha nem volt ekkora valószínűsége annak, hogy az IMF vezérigazgatói pozíciójába fejlődő térségbeli jelölt kerüljön – írta tegnap a Financial Times, amelynek cikkét az MTI idézte. Kemal Dervis volt török pénzügyminisztert, Agustin Carstens mexikói jegybanki kormányzót, Stanley Fischer izraeli központi banki vezetőt és Trevor Manuel egykori dél-afrikai pénzügyminisztert is az esélyesek között említi a gazdasági lap. Más források azonban Gordon Brown volt brit miniszterelnök nevét emlegették lehetséges utódként.
A valutaalap vezetőjének letartóztatása nem lesz hatással az európai uniós ügyekre, s azon országokra, amelyek külső pénzügyi segítségre számítanak – jelentette be Brüsszelben Amadeu Altafaj, az Európai Bizottság szóvivője.
Az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek tegnapi találkozóján Brüsszelben, ahol az IMF-et Strauss-Kahn helyett Nemat Shafik vezérigazgató-helyettes képviselte, megállapodásra jutottak arról a programról, amelynek keretében az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) három év alatt öszszesen 78 milliárd eurónyi hitelt nyújt Portugáliának. A hivatalos döntést várhatóan ma, a 27 EU-tagország pénzügyminiszterének brüsszeli találkozóján hozzák meg. Elhangzott az is: Athénnek várhatóan ismét mentőhitelre lesz szüksége 2012-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.