Helyzeti előny Obamánál

Belpolitikailag jó üzenet lehet a demokrata Obama-adminisztráció számára Oszama bin Laden pakisztáni likvidálása, ám az al-Kaida első emberének kiiktatása alapjaiban nem változtatja meg az Egyesült Államok geopolitikáját – mondta lapunknak Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója.

Balogh Roland
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengülő aktivitás. Kevésbé számíthat Európa a fanatikus Bin Laden-hívők bosszújára, mivel az al-Kaida, illetve az iszlamista terrorizmus fő célpontjai még mindig az Egyesült Államok, valamint saját kormányaik – mondta Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, az utóbbi években a merényletek és az áldozatok száma világszerte visszaszorult, így Európában is 2007 és 2010 között mintegy felére csökkent az ilyen jellegű támadások száma, ráadásul Bin Laden halálával az al-Kaida gyengülni fog. (MTI)


Ha az amerikai elnök kiáll a nagy nyilvánosság elé, akkor nagyon valószínű, saját emberei nem hoznák olyan kellemetlen helyzetbe, hogy az általa tett kijelentések – főleg Oszama bin Laden esetében – nem állják meg a helyüket – válaszolta Magyarics Tamás lapunk azon kérdésére, hogy az al-Kaida vezér megölése után törvényszéki orvosszakértői vagy egyéb bizonyítékok bemutatása nélkül, ugyan mozlim rítus szerint, de szinte azonnal a tengerbe temették Bin Ladent, ráadásul így sokan kételkedhetnek is abban, tényleg most végeztek-e vele. A Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója szerint az sem valószínű, hogy időzített likvidálásról lenne szó, egyszerűen az amerikai hírszerzésnek most lettek ismét olyan konkrét információi, amelyekkel végre tudták hajtani ezt az akciót. A rajtaütésről szólva Magyarics Tamás megjegyezte, nem tartja valószínűnek, hogy a pakisztáni hírszerzés nem tudott az amerikaiak tervéről, nélkülük ugyanis nehéz lett volna mindezt kivitelezni.
Az MKI igazgatója úgy véli, Bin Laden megölésével az amerikai geopolitika irányvonala nemigen változik, a terror elleni harc folytatódik, az al-Kaida vezetőjének kilövése pedig inkább szimbolikus esemény, semmint Washingtonnak emiatt át kellene értékelni eddigi külpolitikáját. Ez egyúttal a terrorizmus elleni küzdelem fontos eredménye, komoly üzenet a terrorista szervezetek vezetőinek, sohasem lehetnek biztonságban. Kérdés persze az is, hogy az al-Kaida, illetve mellékszervezetei mennyire lesznek képesek regenerálódni. Az eddigi második számú vezetőnek tekintett Ajman az-Zavahiri képes lesz-e összefogni az egyes sejteket, valamint a szervezet ilyen-olyan vezetői mennyire voltak önállók, ki akarja-e átvenni Oszama szerepét. Az al-Kaida vezér kilövése ugyanakkor rövid távon belpolitikailag jól jöhet a republikánusok által amúgy nemzetbiztonsági kérdésekben gyakran erőtlenséggel vádolt demokratáknak. Így legalább kiküszöbölték a csorbát, hiszen Clinton elnök is kilövethette volna Bin Ladent, ám ő akkor félt ezt megtenni. „A jövő évi elnökválasztás eredményét azonban nem ez dönti el, mint inkább a gazdasági helyzet, a munkanélküliségi ráta állása, az afganisztáni csapatkivonás eredményei, vagy az arab térségben bekövetkező változások kezelése” – véli Magyarics Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.