Kinek az örökségét nyögik az adósok?

Csécsi László
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kis részben a Gyurcsány-kormány, annak elhibázott gazdaságpolitikája felelős azért, hogy Magyarországon a svájcifrank-hitelek törlesztőrészletei az egekbe szöktek, ellehetetlenítve sok magyar család életét. Ez derül ki abból, amit Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke közölt egy tegnapi konferencián, hogy tudniillik a devizahitelek havi részletei azért nőttek kiugróan magasra idehaza, mert Magyarország országkockázati felára nőtt, vagyis a pénzintézetek csak drágán jutottak külföldi forrásokhoz. A nemzetközi piacok nem hittek a magyar kormány gazdaságpolitikájában, ezért elképzelhetőnek tartották, hogy hazánk nem tudja visszafizetni az adósságait. Ilyen esetben a befektetők csak magas kamat mellett hajlandók finanszírozni egy országot s annak pénzintézeteit. A felár 2008 végén bőven hatszáz pont felett jár, mostanra kisebb hullámzások mellett háromszáz alá süllyedt.
Király Júlia két régiós ország példáján keresztül világított rá a drágulás okaira. A lengyel fizetőeszköz 26 százalékot veszített az értékéből 2007 és 2010 között, ám a frankhitelek részletei csak 8 százalékkal lettek magasabbak. Ausztria 19 százalékos leértékelődést szenvedett el ez idő alatt, ám az alpesi devizában jegyzett kölcsönökért csak 16 százalékkal kellett többet fizetni havonta. Hazánkban azonban alapvetően másként alakultak a dolgok: a forint 31 százalékot romlott, a frankhitelek részletei pedig átlagosan 48 százalékkal drágultak meg. Ezt megközelítő emelkedésre nem volt példa a régiónkban.
Király Júlia szerint a devizahitelesek problémáit nem lehet egyetlen huszárvágással megoldani, inkább több apró lépésre lenne szükség. Az alelnök szerint véget kellene vetni a kilakoltatási moratóriumnak, európai szintre kellene csökkenteni a bankadót, vissza kellene állítani az euróalapú jelzálog-hitelezést, be kellene vezetni a kötelező pozitív adóslistát, de a legfontosabb az, hogy stabil gazdaságot kell építeni. – A növekedés megteremtése azonban nem megy hitelezés nélkül – jegyezte meg az alelnök. Márpedig Magyarországon még most is szigorítanak a bankok, holott Európa legtöbb országában már enyhülnek a feltételek. A bankárok egyébként nem túl bizakodók: a konferencián végzett közvélemény-kutatásból kiderült, a résztvevők kétharmada arra számít, hogy a kormány nem oldja fel a kilakoltatási moratóriumot július elsejével.
Ugyanakkor Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a moratórium lejártáig biztosan sikerül megegyeznie a Magyar Bankszövetségnek a kormánnyal az adósok megsegítéséről. A bedőlt hitelek után maradó lakások piacra dobását a tervek szerint kvótarendszer szabályozza majd, amely negyedévente legfeljebb az ingatlanok öt százalékát engedné pénzzé tenni. A szabályok azt is meghatározzák, hogy melyik régióban mennyi lakást értékesíthetnek a bankok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.