Külföldre menne a magyarok hatoda

Bodacz Péter
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs szándékok iránya 2011-ben, százalékos arányban
(a három leggyakrabban választott célország esetében)
Rövid távú külföldi Hosszú távú külföldi Kivándorlás
munkavállalás munkavállalás
Németország 20 18 15
Ausztria 20 17 12
Egyesült Királyság 16 15 17


Húszéves szintre, a rendszerváltás óta nem látott magasságra emelkedett a migrációt tervezők aránya a Tárki legfrissebb kutatása szerint. A felnőtt magyar lakosság egyhatoda gondolkodik külföldi munkavállaláson, vagy az ország végleges elhagyásán. Mint azt a közvélemény-kutató társaság által közzétett felmérés kiemeli, azok aránya, akik rövid vagy hoszszú távú kint- tartózkodást vagy kivándorlást terveznek, először a 2000-es évek elejére nőtt meg számottevően a rendszerváltás idejéhez képest. Az ezredforduló óta a külföldi munkavállalással kapcsolatos kedv ingadozott, míg a kivándorlást tervezők aránya lassan, de folyamatosan nő. A Sik Endre, a Tárki vezető kutatója nevével fémjelzett jelentés szerint áprilisban a felnőtt lakosság 12 százaléka tervezte azt, hogy néhány hétre vagy hónapra külföldre megy dolgozni, míg 13 százaléka pár évi kinttartózkodásban gondolkozott, 7 százalékuk pedig végleg ki akart vándorolni. Összességében a lakosság 17 százaléka tervez valamilyen időtávú kinttartózkodást. Hasonló mértékű vándorlási szándékot a Tárki csak tavaly és 2005-ben mért, ekkor a megkérdezettek 16, illetve 14 százaléka reagált így.
A legkedveltebb célországok közé évek óta Németország és Ausztria tartozik, de az uniós csatlakozásunk óta szabadabb munkavállalást biztosító Egyesült Királyságot is egyre többen választják. A német nyelvterület két országa egyébiránt azonos népszerűségnek örvend, míg Nagy-Britannia stabilan őrzi harmadik helyét. Igaz, 2008 óta enyhén csökken azok aránya, akik a szigetországot választanák. Bár a kutatás nem említi, a továbbiakra nézve fontos információ, hogy Ausztria és Németország május elsejétől törölt el minden munkaerő-piaci korlátozást a 2004-ben csatlakozott országok – így hazánk – munkavállalói előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.