London éli a saját jelenét

VILLÁMLÁTOGATÁS<br /><br />Széles jókedvvel mondta be az egyik reggel a BBC műsorvezetője, hogy aznap Londonban lesz a legmelegebb időjárás egész Európában. Különlegesen ritka alkalom ez az esős időjárásáról és ködlepte hűvösségéről ismert szigetországban. A színes London még tarkább lakói megadták a módját a tavasz előtti tisztelgésnek. Gyakorlott világjárókat is zavarba hozhatott az a tény, hogy a közhelyek szerint visszahúzódó, kimért angolok a parkbeli pikniktől az utcai rendezvényekig nagyobb grandezzával élték az életüket, mint például az olaszok.

Rajcsányi Gellért
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trafalgar téren, London egyik szívében (mert több is van neki, dukál ez a fél világ fővárosának) ottjártunkkor hemzsegett a szájtáti és száját jártató tömeg. Mintha Madách klasszikus Tragédiájának londoni színe elevenedett volna meg a szemünk előtt. Mozgóárusok, mutatványosok, zenészek, breaktáncosok, anarchista tüntetők, öltönyös gentlemanek és a világ minden részéről összesereglett, mobilfotók százait ellövő turisták kavalkádjában néztünk szét a téren. A Trafalgar hatalmas, a birodalmi múlt emlékeit felidéző épületei előtt az évtizedek alatt alig változó vörös, emeletes buszok és fekete taxik alkottak egy újabb gyűrűt az örvénylő téren.
London éli a saját jelenét, amely mélyen a múltba gyökerezik, és messze előretekint a jövőbe. Nincs még egy másik sokmilliós város, ahol ilyen csekély módon avatkoztak volna be városfejlesztők és társadalommérnökök a fejlődésbe – London mégis él és működik a XXI. században is. A metropolisnak nincsenek igazi sugárútjai vagy körútjai. A keleti City és a nyugati Westminster alkotják a kettős városmagot. Közöttük és körülöttük a kora középkor óta tartják nyomvonalukat az utcák. Az 1666-os nagy tűzvészt túlélő néhány favázas ház mellett századelős bérpalota és modern toronyház áll – az eklektika itt mégsem zavaró tényező, hanem London eszménye maga.
Ez a város ugyanis önazonos: rómaiak, britek, angolszászok, normannok és a belőlük összegyúrt angolok, majd a hozzájuk csapódó bevándorlótömegek formálták nemzedékről nemzedékre a maguk képére. Angliát az előző ezer évben senki, Napóleon és Hitler sem tudta elfoglalni. London fölött sem diszponált idegen hatalom, sőt a dölyfös Brit Birodalom fővárosaként maga lett a fél világ ura.
London ma a letűnt birodalom örökségének és a megtalált multikulturális világhatalom jelenségeinek lenyomata. Az ötvenes-hatvanas évektől kezdve, a felbomló gyarmati rendszerrel párhuzamosan felívelt az ellenkultúra. Ma már három nemzedék fiataljai nőttek bele a hatvanas évek óta jórészt Londonban megszülető popkultúrába. A metropolis különböző negyedeiben évtizedek óta havonta születik egy új stílus, egy új trend, ami aztán a tömegkultúra csatornái révén elterjed az egész világon. A Trafalgartól északra, a Sohóban a Beatles és a Rolling Stones diktálták a zenei és az öltözködési divatot; a hetvenes években a punkban találtak magukra a munkanélküli londoni kölykök; a kilencvenes években a britpop lett az unalmas kertvárosi életet élő fehér fiatalok zenéje; ma pedig a dubstep elektronikus ütemei visszhangzanak a kelet-londoni bevándorlógettókban.
A popkultúra szereplőitől és a turisták hadától nyüzsgő, világvárosi Londonon túl azonban szinte egyik utcáról a másikra jutunk el csendes, decens jólétben szunnyadó, kisvárosias negyedekbe. Gyönyörű parkoknak és palotáknak ad helyet például az időszámítás központjának számító Greenwich, de elsősorban Nyugat-London a gazdag középosztály lakhelye, amelynek jellemzően a Chelsea a kedvenc focicsapata (mert kedvenc csapata mindenkinek van Britanniában). Chelsea maga London egyik legszebb környéke, ahol kétszáz éves, mértékletes eleganciával épült, kifinomult ízlésre valló házsorok és villák sorakoznak. A házakhoz minimum BMW vagy Jaguar, esetleg Porsche vagy Lotus dukál.
Magában a belvárosban azonban senkinek nincs szüksége autóra: egymást érik a metróvonalak és az emeletes buszjáratok, de a tömegközlekedésre se kell felszállni, ha ott a városi bringa. Még David Cameron miniszterelnökről is kering egy videó a neten, amelyen a közlekedési szabályokat nemegyszer áthágva vadul biciklizik a Westminster parlamentje felé. Párttársa, a konzervatív, de annál bohókásabb Boris Johnson londoni főpolgármester is minden alkalmat megragad, hogy Londont még élhetőbbé tegye, és népszerűsítse városát a brit nemzet és a nagyvilág előtt.
Jobb alkalom nem is lesz erre, mint a jövő évi nyári olimpia, amelynek London lesz a házigazdája. Nem kell félteni a brit fővárost: már most készen áll a legnagyobb kihívásra, infrastrukturálisan, pénzügyileg, s ami a legfontosabb: lélekben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.