Magyar fieszta Alicantéban

Szucsánszki Zita, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának kapitánya 2011. május 15-én, vasárnap 14.07-kor Alicantéban magasba emelhette a Kupagyőztesek Európa-kupáját. Ilyenkor a puszta tény rögzítése minden jelzőnél és határozónál beszédesebb – de ez bármely sporttörténelmi pillanatra igaz.

Ballai Attila
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Derűs ég és borús házigazda fogadta szombaton a Fradit, hiszen Alicantéban plusz huszonöt fokot és mínusz öt gólt – egy hete, Dabason 34-29-re nyertek a mieink – „mértek”. A csapat különgépével is érkeztek szurkolók – a charterjáratnak bizonyára egészen véletlenül az FTC vezetőedzőjének unokatestvére volt a kapitánya, így a pilótafülkéből is zöld-fehér zászló lobogott, az idegenvezetés pedig úgy szólt, hogy balra a Tihanyi-félsziget, jobbra a pápai reptér, ahol Elek Gábor katonáskodott –, de a fapados járatok Marosvásárhelyről és Pozsonyból is egyre hozták a drukkereket. Az egyesített erők vasárnapra virradóra rajtaütésszerűen elfoglalták a tengerpartot, a Costa Blancát, a Fehér partot Zöld-fehér parttá alakították, így a helyiek egészen szokatlan dalokkal, rigmusokkal és virtussal ismerkedtek. Érzékelve a fentiek összességéből fakadó várakozást, Elek Gábor a szombati tréning utáni eligazítást e szavakkal zárta: „Történjen bármi, ezt a kupát meg kell nyernünk.”
Annál is inkább, mert vasárnap is minden a kezünkre játszott. Az égen fátyolfelhők úsztak, a hőmérséklet visszaesett és a csarnokban is elviselhető maradt, a kockázati tényezőként számon tartott szlovén bírók is tendencia nélkül fújtak. A hazaiak ismét Zácsikot követő emberfogással kezdtek, a vendégek pedig a Dabas óta a „hétgólos” eposzi jelzővel illetett Trufán nélkül;
5-7-nél akadt ugyan egy párperces flúgos futam, de sikerült megúszni, majd 6-8-ról – ekkor már Trufánnal – 10-8-ra fordítani. Félidőre összesítésben ötről hatra jutott a szilajul védekező FTC, hiszen
11-10-re vezetett, és ha a lányok nem szaggatják többször is rojtosra Pradel kapust, másfél meccs alatt végleg elkel a KEK-serleg.
Az idő előrehaladtával így is egyre kevesebb kétség maradt. A riválisok súlyosbodó bajukban kettős emberfogásra jöttek ki, de Tomori zsinórban három góllal lőtte szét ezt a taktikát. Kiderült, az Alicanténak nincs olyan fegyvere, amellyel ezt a háborút megnyerhetné; még a csatát sem. Vártuk ugyan az utolsó rohamot odaátról, de visszavonulás lett belőle. A második játékrész közepétől, ötgólos, összesítve tízgólos előnynél nem hivatalos formában megkezdődött a ferencvárosi női kézilabdázók harmadik európai kupadiadalának (1978: KEK; 2006: EHF-kupa), megünneplése, amihez a Mar együttese és közönsége igen rokonszenves vesztesként asszisztált.
A Fradiban, mivel az egész szezon indokolttá, a pillanatnyi helyzet pedig lehetővé tette, mindenki pályára lépett, a spanyolok pedig legalább 23-23-ra kozmetikázhatták a végeredményt. Bár ők ezt nem így élték meg, legjobbjuk, Isabel Ortuno például már a lefújás után kijelentette, picit szomorúak ugyan, de nagyon büszkék.
Hát még a magyar oldal! A fiatalabb játékosok kissé hitetlenkedve mustrálgatták a nyakukban lógó érmet, a közönség simogatta, csókolgatta a Szucsánszki Zita által körülhordozott serleget, Elek Gábor pedig ilyen hangulatban is igyekezett higgadt szakmai értékelést adni: „Az első félidőben két nagyon ideges csapat küzdött, a védekezésünk már ekkor is jól működött, de támadásban akadtak hibáink. Amikor szünet után az ellenfél érthetően kockáztatott a kettős emberfogással, mi pedig ezt jól használtuk ki, akkor dőlt el a meccs.”
Tomori Zsuzsanna zilált évet aranyozott be, erre is célzott, amikor bevallotta: „Ha valaki tavaly májusban azt mondja nekem, hogy most KEK-et nyerek, háromszor röhögöm körbe. Mégis megtörtént, és ez a csapat érdeme. A kettős emberfogásnál gyakorlatilag négyen maradtunk, tudtam, eljött az én időm, egyébként is úgy mentem neki a meccsnek, hogy végignyomom ezt a hatvan percet, ha kell, bele is halok, aztán meglátjuk, mire lesz elég.”
A legutóbbi KEK-siker alkalmával, 1978-ban Elek Gábor édesapja, Elek Gyula ült a kispadon, de remélhetőleg nem kerül családi hitbizományba a trófea, és a következő elsőségig nem kell megvárni, míg a mostani tréner fiáé lesz a FTC vezetőedzői posztja. Egyébként is korai még ilyen történelmi távlatokban gondolkodni, sőt, még a hét nap, hét éjszaka típusú ünnepléssel is várni kell, mert szerdán máris jöhet a magyar bajnoki bronzderbi második felvonása Vácon.
Azért mégsem lehet menthetetlen női kézilabdázásunk helyzete, ha a KEK-győztesnek otthon meg kell izzadnia a harmadik helyért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.