Maradt az alapkamat

Nem változtatott a hatszázalékos alapkamaton a jegybank monetáris tanácsa tegnapi ülésén. Elemzők szerint a következő 12 hónapban sem várható a ráta módosítása.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezután esik az adósság. Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 81,6 százaléka volt 2011 első negyedévének végén – tette közzé a jegybank tegnap. A mutatót az első negyedév végéig nem érintette a magán-nyugdíjpénztári vagyon, ugyanis még nem utalták át az államháztartásnak a kilépők eszközeit, így még nem kezdődött el az állampapírok bevonása és más vagyonelemek értékesítése.


Tegnapi ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, így májusban negyedik hónapja hat százalékon maradt a ráta. Ezt megelőzően, november és január között összesen 75 bázisponttal emelkedett a kamat. A monetáris tanács egyhangú határozatot hozott – jelentette be Simor András, az MNB elnöke a határozatot követő sajtótájékoztatóján. – Minden olyan döntés, amely azt az illúziót kelti a lakosságban, hogy az árfolyamkockázat elkerülhető, hosszú távon károkat okozhat – felelte Simor az MTI kérdésére. Szerinte az árfolyamkockázatot csak akkor lehet kivenni a rendszerből, ha az adós a devizahitelt megszünteti.
A kamat várható alakulásával kapcsolatban a jegybankelnök a Portfolio.hu tudósítása szerint anynyit mondott, hogy „most semmilyen támpontot nem adnak a további irányra vonatkozóan”, ami így elvileg a következő lépésként mind a kamatcsökkentés, mind a kamatemelés lehetőségét nyitva hagyja. Az a mostanában többször hangoztatott állítás, miszerint a jövő év végére további monetáris szigorítás nélkül is 3 százalék közelébe süllyedhet az infláció, inkább a kamatcsökkentés lehetőségének irányába mutat a gazdasági portál szerint. A monetáris lazítás az MTI-nek nyilatkozó Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint akkor lenne lehetséges, ha minden kockázat nélkül valósulhat meg a 3 százalékos inflációs cél. – A belső kereslet és bérnyomás továbbra is meglévő hiánya nem teszi szükségessé a kamatemelést, azonban a továbbra is fennálló inflációs kockázatok miatt kamatot sem lehet csökkenteni – hangsúlyozta.
– Az, hogy a következő 12 hónapban hogyan alakulhat a hazai kamatpálya, alapvetően két folyamattól függ: egyfelől a nemzetközi kockázati szintek változásától, másfelől a hazai gazdasági folyamatok inflációs hatásától – közölte a lapunknak eljuttatott elemzésében Gerőcs Tamás, az Equilor szakembere. – A piacon egyetértés figyelhető meg azzal kapcsolatban, hogy középtávon nem várható kamatváltoztatás, sőt 12 hónapos időtávon inkább 25 bázispontos csökkentés látszik valószínűnek – emlékeztetett az elemző, aki ennek ellenére a következő egy éven belül lát esélyt a monetáris szigorításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.