Megtört brit koalíció

A napokban ünnepelte első „házassági évfordulóját” a brit koalíciós kormány. Az évforduló előtt hat nappal tartott önkormányzati választások és a velük egy időben történt népszavazás eredménye nem sok örömet okozott a koalíció gyengébb partnerének.

Jotischky László
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a konzervatívok még saját meglepetésükre is elsöprő győzelmet arattak Anglia és Wales vidéki önkormányzataiban, addig a liberális demokraták csúfos vereséget szenvedtek. Ez önmagában is megalázó volt számukra, mert önkormányzati választásokon rendszerint jó eredményeket érnek el, de ezúttal a vereséget az is súlyosbította, hogy az egész országban megrendezett népszavazás is katasztrofálisnak bizonyult számukra. A liberális demokraták állandóan azt hangoztatták, hogy a „minden a győztesé” választási rendszer igazságtalan, és arányos népképviseleti rendszert követeltek. Ezért kötötték a koalícióban való részvételüket ahhoz a feltételhez, hogy népszavazás döntse el, marad-e minden a régiben, vagy bevezetik az arányos népképviseletet jobban megközelítő „alternatív szavazati” rendszert. Ebben a szavazók rangsorolhatják a jelölteket, és a legyőzöttekre adott szavazatok megoszlanak a vezető jelöltek között, amíg az első meg nem haladja az ötven százalékot. A szavazók csaknem hetven százaléka a régi rendszer mellett döntött.
A szavazást heves kampányhadjárat előzte meg, amelynek során a két koalíciós partner könyörtelenül belegázolt egymásba, míg a Munkáspárt teljesen megoszlott az alternatív szavazás kérdésében. Konzervatívok és liberálisok lefasisztázták egymást, ami nem sokat használt a kormánykoalíció egységének. Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a Liberális Demokrata Párt vezetője a szavazás előtti hetekben „első számú közellenség” lett a konzervatívok számára, az elvesztett szavazás után pedig mindenért őt okolták csalódott párthívei.
A nagy kérdés most az, hogy mennyit ártott a koalíciónak a dühös hangvételű kampány, és mennyit ártott Cleggnek az, hogy – sokak szerint – lemondott pártja elveiről a kormányban való részvételért anélkül, hogy az áhított jutalmat, az arányos népképviseletet megkapta volna. Egyes munkáspárti és liberális politikusok szerint Nick Clegg csak azt érte el, hogy a kormány minden sikerét a konzervatívoknak, minden fájdalmas intézkedését a gyengébb társnak tulajdonítják. Clegg és minisztereinek válasza az, hogy bár pártpolitikai szempontból előnyösebb lett volna számukra, ha a konzervatívok gyenge kormányt alakítanak, amelyet egy-két év után meg lehet buktatni, de a kétségbeesett pénzügyi helyzetbe jutott ország érdekei erős, cselekvőképes kormányt kívántak. Ezt nem érhették volna el a népszerűtlen, legyőzött Munkáspárttal szövetségben. Kérdés, hogy a koalíciós kormány könyörtelenül szigorú gazdaságpolitikájától szenvedő szavazók elfogadják-e ezt a magyarázatot. A jelek eddig arra mutatnak, hogy bár csaknem mindenki indokoltnak látja a megszorításokat, mindenki azt szeretné, ha valaki másnak a bőrére takarékoskodna a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.