Milliárdos vagyonvesztés a vízműveknél

Másfél milliárd forintot is meghaladó vagyonvesztést állapítottak meg a szakértők az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt.-nél az előző menedzsment visszaélései miatt tavaly elrendelt vizsgálat nyomán. Kiderült, a korábbi menedzsment egyebek között titkos luxusapartmant, nagy értékű sportkocsikat vásárolt magának, s volt olyan ingatlan, amelyet úgy adtak el, hogy a cég még nem is létezett az adásvételi szerződés aláírásakor.

Tolcsvai L. László
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatszáz oldalnyi átvilágítási jelentés szerint körülbelül kétszáz viszszaélés történt, a szabálytalanságokat feltáró bizottság adatai alapján pedig ügyészségi vizsgálatot kér az új vezetés – jelentette be tegnapi tájékoztatóján Ritter Géza, a három megyében – Borsod, Heves, Nógrád – érdekelt cég vezérigazgatója.
A jelentés alapján úgy vélik, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. előző vezetését is felelősség terhelheti – hangzott el. Ritter Géza szerint a vagyonvesztésre ezért sem derült fény az előző kormány idején. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy a súlyos gazdasági válság közepette, amikor az ÉRV Zrt. dolgozói is a megszorítások részeseivé váltak, a felső vezetés luxusigényeinek kielégítésére sok tíz milliót áldoztak. 2007 és 2010 között például nyolc autót béreltek, amelynek díja három év alatt meghaladta az 53 millió forintot. A nyolcból hét járművet meg is vásároltak, s a korábbi vezérigazgatót, Kovács Zsoltot egy sportkocsin kívül terepjáró is megillette.
*
A vizsgálók észrevették azt is, hogy a cég Eger belvárosában egy 46 négyzetméteres „üzemegységgel” rendelkezik. Mivel a vízszolgáltatás ezt nem indokolta, megvizsgálták az ingatlant, amiről kiderült, hogy egy minden kényelemmel berendezett luxuslakás, amely a dolgozók elmondása szerint az előző vezetés kizárólagos kényelmét szolgálta.
A cég előző vezetése idején fénykorukat élték az úgynevezett udvari beszállítók is, akik versenytárgyalás nélkül jutottak jövedelmező munkákhoz. Volt olyan társaság, amely az óraleolvasásoktól a földmunkákon át a gépkocsibérletig minden tendert elnyert, csakhogy a piaci értéknél jóval magasabb áron. Ritter Géza hangsúlyozta, bár a fogyasztókat közvetlenül nem károsították meg a szocialista kormányzat idején, ám a szolgáltatások minősége messze elmaradt attól, amiért fizettek.
A visszaélésekről szólva az új vezérigazgató példaként említette a Sirokon végrehajtott félmilliárd forintos beruházást is, ahol a pályázók közötti sorrendet a vállalt napi kötbér mértéke döntötte el. Az egyik – az udvari beszállítók közül – pályázó társaság a többiekhez képest ötvenszeres napi kötbért vállalt, ami napi százmillió forintot jelentett volna a teljesítés elhúzódása esetén, viszont hiába fordult elő késlekedés, egy forintot sem fizetett a nyertes pályázó. Gyanús körülmények merültek fel a lázbérci és a putnoki beruházások kapcsán is.
Szabó Iván ügyvéd a tájékoztatón bejelentette, az átvilágítást követően 10-12 nagy jelentőségű esetet tárnak az ügyészség elé a felelősség megállapítása érdekében. Ezenkívül 9 ügyben indítanak polgári peres eljárást azért, hogy a társaságot ért kárt enyhítsék. Jelezte, ehhez az MNV Zrt. állásfoglalása is szükséges lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.