Négyes versenyfutás két helyért

A Videoton két körrel a zárás előtt már bajnok, de maradt még nyitott kérdés szép számmal a labdarúgó NB I-ben. A Paks–Vasas (17.00) és ZTE–Debrecen (19.00) mérkőzésekkel ma kezdődő 29. fordulóban nyilván közelebb kerülünk a válaszokhoz, de nemcsak az eredmények fontosak, hanem az is, hogyan alakulnak ki.

2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székesfehérvárott tegnap óta már a jövőt tervezhetik, nyilván ezt is teszik, de hogy miként, arról egyelőre még nagy vonalakban sem tájékoztatják a nyilvánosságot. Szerda este a Kaposvár elleni, bajnoki aranyat érő 3-1 után Mezey György kurta-furcsa nyilatkozatával gyakorlatilag elköszönt. Ígéretet tett rá, hogy hamarosan bővebben is értékeli majd az idényt, amit kíváncsian várunk. Garancsi Istvánnal az élen egyelőre az ügyvezetőség is kivár, úgy tudjuk, majd csak az idény végeztével beszél az elképzeléseiről. Találgatásokba nem kívánunk bocsátkozni, a megannyi híresztelés közös nevezője, hogy a csapatot külföldi edzővel és légiósokkal kívánják megerősíteni. A Videoton tavaly nyáron az Európa-liga (El) selejtezőjében is rendkívül könnyűnek találtatott, ha a Bajnokok Ligájában fel akarja verekedni magát a főtáblára, akkor bizony a jelenlegi, idehaza így is kiemelkedő keret felfrissítése elkerülhetetlen.
Az Európa-liga selejtezőjében a jelenlegi állás szerint a Kecskemét, a Paks és a Ferencváros indulna. Sőt, a Vidi bajnoki címével kupadöntősként a Kecskemét indulása már kész tény, ugyanezt ma a Paks is bebiztosíthatja a középmezőnyből kirobbanthatatlan angyalföldiek ellen. A fennmaradó egy helyért egyelőre az FTC mögött a Debrecen, a Zalaegerszeg és a Kaposvár is versenyben van. A keddi Fradi– ZTE mérkőzés, mi több, annak alakulása alapján még bármi megtörténhet.
A magyar labdarúgás sajátossága, hogy a csalás gyanúja akkor is felröppen, ha ahhoz egyébként egyik félnek sem fűződik érdeke. Rózsa Pál, a Kecskemét elnöke így fakadt ki a sportnapilap tegnapi számában a 2-1-es újpesti vereség után: „Én nem akarok tulajdonos lenni a magyar futballban, amíg egy Vágner nevű ember irányítja a sportágat, és ő dönti el, melyik csapat hol végezzen. Felháborító játékvezetést láttunk, kikérem magamnak a magyar futball nevében is. Egyetlenegy célja volt ezzel a Vágner László vezette testületnek, hogy most elmondhassák, lám, a magyar bírók jobbak. Eközben csapatok sorsával szórakoznak. Hogyan várunk így rendet a sportágban?” Magyarázatképpen tegyük hozzá, a lengyel bíró négy olyan borzalmas hibát vétett, amiből egy is elég egy szezonra. Az Újpestet megajándékozta két 11-essel, a Kecskeméttől pedig elvett egyet, s fölöslegesen kiállította Radanovicsot. Vágner védekezése arra utal, még fejleszthetők a magyar labdarúgás nemzetközi kapcsolatai: „A KTE tulajdonosa a mérkőzés közben felhívott telefonon, inkább nem mondom el, miket vágott a fejemhez. Csak anynyit tudtam neki mondani, hogy ezt a csereprogramot a magyar és a lengyel szövetség vezetői hozták tető alá, ehhez a küldéshez nekem semmi közöm sem volt.”
Az MTK-t senki nem sújtja, igaz, nem is segíti, a saját útját járva menetel a másodosztály felé. A Haladás elleni mérkőzés előtt Domonyai László klubigazgató még magabiztosan vágta rá a jövőt firtató kérdésre: „Háromból három.” Ebből egy vereség már megvan. Méghozzá reménytelen játékkal, a szombathelyiek könnyed 3-0-lal távoztak. Az egykori Hungária körúti kedvenc, Kenesei Krisztián a mezőny legjobbjaként megmutatta, harmincnégy évesen is többet ér a zsenigyárból kikerült fiataloknál. A közönség is elvesztette türelmét, a mélyen tisztelt Garami József ellen tüntetett. Várszegi Gábor 1995-ben az NB II-ben vette át a csapatot. Az együttes vergődését látva, úgy tűnik, ugyanott hagyja magára.

Örömszavak. Bár a döntéshozó klubvezetők nem akartak hosszabban nyilatkozni, hallatták örömszavukat a Videoton régi dicsőségének hordozói, például Kovács Ferenc, a klub tiszteletbeli elnöke, az 1985-ös UEFA-kupa-döntős, valamint bajnoki ezüst- és bronzérmes gárda mestere. „Minden egyes idei meccsen ott voltam, így testközelből láthattam a Vidi menetelését. Akadtak halványabb produkciók is, de szerencsére akkor, amikor már megnyugtató előny birtokában voltunk.” Hozzátette, a fehérvári klubnak már nagyon kijárt ez a siker, tavaly Győrben az utolsó negyedórában szorult második helyre, 1976-ban pedig szerinte elvették tőle a bajnoki aranyat. „Remélem, hogy a Videoton nem olyan csapat lesz, amelyik egy bajnoki aranyat nyer, hanem tartósan az élre kerül. Ha sikerül az állományt tovább javítani, és megfelelő játékot adaptálni rá, akkor a második évben komolyabb nemzetközi sikert tud elérni.”
A sóstói stadionból a belvárosba kisvonattal utazott bajnokcsapatot szerdán este mintegy kétezer-ötszáz szurkoló ünnepelte a Városház téren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.