Nyomozás az üdülési alapítványnál

Eljárás indult a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kilenc szállodájának eladása kapcsán, a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Közben az elszámoltatási kormánybiztos bejelentette, hogy a Malév és a Budapest Airport privatizációját is vizsgálja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel közösen.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kilenc szállodájának, köztük több balatoni hotelnek a 2004-es eladása miatt – tudta meg a Magyar Televízió Híradója. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja. Emlékezetes, hetekkel ezelőtt lapunk elsőként írta meg, hogy az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést azt követően, hogy megvizsgálta a részben állami alapítású MNÜA tevékenységét, vagyongazdálkodását és a részére juttatott költségvetési források felhasználását. A Kehi szerint az alapítvány kilenc szállodát játszott át áron alul a Hunguest Hotels Zrt.-nek. A tranzakcióval az alapítványt több milliárd forintos kár érhette. A vizsgálat kiderítette, a Hunguest később 78 százalékos haszonnal értékesítette tovább az ingatlanokat.
Közben kiderült, hogy a Malév és a Budapest Airport privatizációját is vizsgálja Budai Gyula a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel közösen. Az elszámoltatási kormánybiztos a Hír Televíziónak azt mondta: már az eddigi adatok is arra utalnak, hogy az Budapest Airport privatizációjánál történhettek kétes ügyletek. Tavaly, a választások előtt jelezte Lázár János jelenlegi fideszes frakcióvezető, hogy a sukorói kaszinóberuházás és más ügyek mellett a nemzeti légitársaság és a Budapest Airport is rajta van azon a listán, amelyekkel az elszámoltatást kezdené a kormánypárt. – A Budapest Airport tekintetében a privatizációt vizsgáljuk, hogy valóban olyan összegen történt-e a működtetés kiszervezése vagy értékesítése, amely a nyilvánosság számára köztudomású volt – szögezte le Budai. Hozzátette: információik szerint a háttérben olyan alkuk születtek, amelyek mindenképpen azt feltételezik, hogy a Budapest Airport privatizációja körül is kétes ügyletek voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.