Romokban Lorca óvárosa

Legkevesebb nyolcan vesztették életüket a szerdai spanyolországi földrengésben. Az 5,2-es erősségű földmozgás miatt körülbelül tízezer embert kellett evakuálni a természeti csapástól leginkább sújtott Lorca óvárosából. A helyi autópályákon és völgyhidakon is repedések keletkeztek. Nincs hír magyar áldozatról.

Vigh Dániel
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leolvadt fukusimai fűtőelemek. Japánban a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült Fukusima–1 atomerőmű egyes reaktorában leolvadtak a fűtőelemek – jelentette a Kjodo hírügynökség a létesítményt üzemeltető Tepco tegnapi közlésére hivatkozva. A cég először ismerte el ennek tényét. Kiderült az is, hogy az egyes reaktorban öt méterrel alacsonyabb a vízszint a kelleténél, ezért az izzó, négyméteres fűtőrudak nem hűlhettek megfelelően. A reaktor aljában ugyanakkor van folyadék, amely a szakértők szerint hűti a megolvadt tömeget. Szakértők szerint a mért hőmérsékletből és nyomásból ítélve a robbanás veszélye a reaktorban rendkívül csekély. A távirati iroda arról számolt be, hogy a japán hatóságok a megengedettnél magasabb radioaktivitást mértek Tokióhoz közeli teaültetvényeken. A fővárostól délnyugatra fekvő Kanagava prefektúra egyik gazdaságában kilogrammonként 570 becquerrel céziumot mutattak ki a tealeveleken, ezért felfüggesztették a növény értékesítését.


A Spanyolország délkeleti részét megrázó, két egymást követő közepes erősségű földrengésben legkevesebb nyolc ember halt meg, ketten pedig súlyosan megsérültek – pontosította a halálos áldozatok számáról szóló korábbi adatokat a Murcia tartományi kormányzatának szóvivője. Egészségügyi tisztségviselők közlése szerint a sérültek száma 167 – írta a Reuters. A Richter-skálán mérve előbb egy 4,5-ös, majd két óra múlva egy 5,2-es magnitúdójú földmozgás rázta meg a térséget.
Az 5,2-es erősségű lökést szerda este hat óra 47 perckor észlelték, tíz kilométeres mélységben, és leginkább Lorcát érintette. A városban pánik tört ki, több ezren az utcára rohantak, újabb földlökésektől tartva. A több mint kétezer éves település óvárosában számos épület is összeroskadt. Egy leomló óratorony csaknem maga alá temette a TVE spanyol közszolgálati adó egyik riporterét, aki éppen interjút készített a városban. Az anyagi kár nagyságáról egyelőre nem érkeztek információk.
A rengés miatt lezárt belvárosból körülbelül tízezer embert telepítettek ki, többtucatnyian pedig a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A vonatközlekedés leállt, a városba vezető utakat pedig a mentőegységek járművei foglalják el. Az autópályákon és völgyhidakon repedések keletkeztek, ezért a hatóságok a legnagyobb óvatosságra intik a térségben utazókat. A spanyol belügyminisztérium közlése szerint a hadsereg több mint kétszáz egységét vezényelte a régióba, hogy a mentésben segítsenek. Andalúzia több megyéjében, Almeríában, Jaénban, Granadában, Málagában, Sevillában és állítólag még Madridban is érezték a földmozgást, amelynek az epicentruma a Tercia hegységben volt. A mostani földrengés 1956 óta a legsúlyosabb volt Spanyolországban. Akkor tizenegy ember halt meg a Granadát sújtó csapásban.
– A spanyolországi földrengésnek nem volt magyar áldozata, s arról sincs tudomásunk, hogy a sérültek között lenne magyar állampolgár – közölte lapunkkal a Külügyminisztérium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.