Röviden

MTI
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak vergődik az építőipar
Februárhoz képest három, az előző év harmadik hónapjához képest pedig 10,9 százalékkal esett vissza az építőipar termelése idén márciusban – áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. A csökkenő tendencia 2009 júliusától tart, azóta egyetlen hónapban sem haladta meg az iparág teljesítménye a megelőző évi adatot. De az első negyedév teljesítménye is lehangoló, hiszen hét százalékkal alacsonyabb a tavalyi év első három hónapjánál. A márciusban kötött új szerződések száma 27,7 százalékkal marad el a tavalyi harmadik hónap adatától, az élő szerződések pedig 32,4 százalékos esést mutatnak. (MTI)

A dolgozók és az állam kezében a Herendi
Tartós állami tulajdonba került a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. részvényeinek negyede, miután tegnap az Országgyűlés 331 támogató szavazattal módosította az állami vagyonról szóló törvényt.
A Horváth Zsolt fideszes honatya és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által jegyzett javaslatra azért volt szükség, mert az előző kormány kivette a világszerte ismert hungarikum kisebbségi tulajdonrészét a tartós állami vagyonból. Miután azonban a Bajnai-kabinet elkövetett egy szakmai hibát, nem sikerült egy regionális holding tulajdonába juttatni a részvénycsomagot. Így jelenleg az állam mellett a dolgozók 75 százalékos tulajdonosai a cégnek. (MTI)

Nem létező biztosítást kínáltak
Nem létező Allianz betéti terméket értékesített a biztosítótársaság egy korábbi munkatársa – közölte az Allianz Hungária Zrt. az MTI-vel. A társaság azonnal feljelentést tett a rendőrségen, és értesítette az esetről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. A vállalat felhívta azokat, akiknek az Allianz honlapján nem fellelhető, kiugróan magas hozamot ígérő befektetést ajánlottak, s így káruk keletkezett, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen. A bejelentéseket a társaság ügyfélszolgálatán és
e-mailben is fogadja. (MTI)

Az uniós pénzek felére szerződtünk
Hazánk a középmezőnyben áll a kelet-közép-európai országok rangsorában az uniós pénzek felhasználása tekintetében – hangzott le a KPMG hétfői sajtótájékoztatóján. A 2007–2013 közötti uniós ciklusban rendelkezésre álló forrásoknak 51 százalékára kötöttünk már szerződést, s a pénzek 16 százalékát fizettük ki. A régióátlag ötvenhárom százalékos forráslekötés és tizenhét százalékos kifizetés. Az élen Lettország áll, ahol a források hetvenhat százalékára szerződtek már, a sor végén pedig Románia és Bulgária. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.