Sakkjátszma

Seszták Ágnes
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tetszik nekem ez a fenyegetőzés. Életpályamodellt, béremelést, kedvezményes nyugdíjazást, kevesebb munkát, de mindenekelőtt pénzt és pénzt követelnek a szakszervezetek. Az a gyanúm, hogy ez a dizájnos életpályamodell is divatszó, mint a sportriporterek feltámasztotta finalista – amit Sebestyén Balázs ezerháromszázszor mondott ki a Való Világ nevű bunkóság zárógáláján –, s nem fed más vágyat, mint nagyobb fizetést, de tüstént. Sajnálom a rendőröket is meg a tűzoltókat is, utóbbiakat csak némileg, ugyanis a legendák ködébe vesző túlórapénzt férfiasan követelik, de miért nem törték be a Parlament kapuját Gyurcsány Ferenc idején? A rendőrökkel sincs minden rendben, közlekedési rendőr ismerősöm jókötésű férfiemberként negyvenéves korában úgy pattant nyugdíjba, mint egy termetes szöcske. 180 ezer forintos nyugdíjából körbe-körbeutazgatja az országot, és társkereső hirdetésekre válaszolgat. Amit senki nem irigyel tőle, még az sem, aki a nyugdíjon túl is dolgozni kényszerül, hogy valahogy kivergődjön az egyre emelkedő számlák tengeréből. Ez nem irigység, hanem jogegyenlőség kérdése.
Most megbolydultak a szakszervezetek, amelyek a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt olyan csendben voltak, mint a kisegerek, amikor a macska elsétál a lyuk előtt. Akkor hősiesen tűrték a rendszert és a prést, csak a jobboldali kormányok alatt jön meg a hangjuk. Van abban valami visszataszító pökhendiség, ahogy ezek a szakszervezeti funkcik a kamerákba beszélnek: követeljük, elvárjuk, kijelentjük, megtagadjuk, mert ha nem, akkor így lesz, meg úgy lesz. Nem tudom, tudják-e, hogy a szakszervezeti vezetők közül az egy Munkástanácsok elnökén kívül többen horribilis összegeket keresnek. A lyukas zsebű, ezer sebből vérző MÁV-nál millión felüli fizetéseket osztogatnak a szakszervezeti vezetőknek, egyiküknek még a házát is mutatták a tévében, egy csodapalotát. A mozdonyvezetők szakszervezeti főnöke például egymillión felül keres. A BKV, fulladozva az adósságban, 800 ezer forintos szakszervezeti béreket osztogat ötvenszázalékos menedzserprémiummal. Jöjjön már valaki, és mondja meg, milyen menedzseri munkát végez egy BKV-szakszervezetis, hacsak nem segített menedzselni Szilágyiné Szalai Eleonóra 100 milliós végkielégítését, amit az illető szabadlábon vidáman zsebre tesz az Alkotmánybíróság emberi méltóságra hivatkozó, mankón sántikáló határozata nyomán. Sorozatban kapja a kormány az ultimátumot, hirtelen minden szakszervezetnek sürgős lett, hogy munkát, kenyeret követeljen, meg igazságos közteherviselést. Ezt miért nem szakszervezeti vezetőiken kezdik?
Most hirtelen véget ért a nyolc évig tartó Csipkerózsika-álmuk, és bőszen fenyegetik a kormányt. Mi lesz? Leég a ház, és a tűzoltók a kerti csapnál ultiznak? A rablógyilkos véres borotvával sétálgat az Andrássy úton, mert a rendőrök szalonnát sütnek a Duna-parton? Vagy a perforált vakbeles kinyúlik az ágyon, mert az orvosok ügyvédhez mentek? Ha a pedagógusok is sztrájkba lépnek, az csekély haszon nagy felhajtással. Könnyű az állami alkalmazottak szakszervezetiseinek hősködni. Tessék kopogtatni a multinacionális cégeknél, ahol meg sem alakulhatott a szakszervezet, pedig legalább annyi védelemre szorulnak az ott dolgozók, mint az állami vállalatoknál. Itt nem is a szolidaritás vagy a védelem a kulcsszó, hanem a politikai sakkjátszma a kormány megbuktatására. Most nincs a parlamentben az MSZOSZ elnöke, de a politikai szerelem a proletárdiktatúra utódjáé, a szocialista párté. A szocializmusban nőttek fel, abban lettek valakik, és még mindig azt gondolják: ez a harc lesz a végső.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.