További kitelepítések Fukusima környékén

Hírösszefoglaló
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán mérnökök elálltak a legutóbbi kísérletüktől, hogy stabilizálják a márciusi földrengésben és cunamiban megsérült egyes reaktort a fukusimai atomerőműben – jelentette tegnap a BBC. Az eredeti terv szerint az erőmű üzemeltetéséért felelős Tepco szakemberei úgy akarták lehűteni az egyes reaktort, hogy vízzel töltik fel a fűtőrudakat tartalmazó pihentetőmedencéket. Időközben azonban kiderült, hogy annak alját a megolvadt üzemanyagrudak kilyukasztották, így háromezer tonnányi szennyezett radioaktív víz folyt le a reaktorház pincéjébe.
Korábban a japán kormány és az elektromos szolgáltatócég is azt mondta, jövő januárig elérik, hogy a blokk hideg, leállított állapotba kerüljön. Hoszono Gosi kormányszóvivő megerősítette, a most felmerült probléma sem hiúsíthatja meg a kijelölt határidőt. A japán NHK közszolgálati csatorna úgy értesült, hogy a szakemberek megpróbálják a szennyezett vizet egy sugármentesítő szűrőn át visszaszivattyúzni a reaktorba.
Közben a hét végén elkezdték a hatóságok a lakók kiköltöztetését két településről, amely harminc kilométerre fekszik a megsérült Fukusima Daiicsi erőműtől. Eredetileg központilag húsz kilométeres védőzónát jelöltek ki a térségben. Az új, összesen 5100 embert érintő intézkedést azért rendelte el a kormány, mert a szakemberek szerint a kedvezőtlen szélirány miatt veszélyes mennyiségű sugárzó anyag jut el a településekre az atomerőműből.
Szombaton, egyelőre ismeretlen okból, összeesett és meghalt egy szerződéses munkavállaló az atomerőműben – olvasható a távirati iroda jelentésében. A hatvanas éveiben járó férfi a Tepco szerint biztosan nem szenvedett sugárfertőzést. Tegnap egyébként tüntetést tartottak Tokióban az atomenergiát ellenzők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.