Tucatnyi tisztességtelen feltétel

Tavaly óta négy pénzügyi cég ellen indított közérdekű pert az állami felügyelet. Az egyik ügyben nemrég született meg az elsőfokú bírósági döntés, mely az érintett társaság számos szerződési feltételét minősítette tisztességtelennek. A PSZÁF a kitételek érvénytelenítése mellett pert indíthat azért is, hogy a pénzügyi cég fizessen kártérítést megkárosított ügyfeleinek.

Jakubász Tamás
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett az első – nem jogerős – bírósági ítélet azokban a közérdekű perekben, melyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) indított tavaly ősszel több, kétes módon tevékenykedő bank és pénzügyi vállalkozás ellen. Kérdésünkre a felügyelet szóvivője, Binder István elmondta: a múlt év közepére hárult el valamennyi akadály az elől, hogy a PSZÁF az ügyfelek széles csoportjait védő bírósági eljárásokat kezdeményezzen. Ennek megfelelően a hatóság 2010 szeptembere óta a honi pénzügyi szféra négy cégét fogta perbe: a Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, a New Chance Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-t, valamint az AXA Bank Europe SA-t.
*
A PSZÁF más társaság ellen is eljárást fontolgatott, ám mire az ügy a bíróság elé kerülhetett volna, az érintett pénzügyi intézmény megszűnt.
A felügyelet által kezdeményezett perek két kategóriába oszthatók. Az egyik csoportot a közérdekű keresetek, vagyis azok az eljárások adják, amiket a szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítása miatt indít a hatóság. Április 22-én a Fővárosi Bíróság éppen az egyik ilyen eljárásban hozott elsőfokú döntést. Az ítélkező fórum kimondta: a Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tucatnyi általános szerződési feltétele tekinthető tisztességtelennek. A szóban forgó kikötéseket a bíróság a pénzügyi cég valamennyi ügyfelére kiterjedően érvénytelennek minősítette. Az ítélet tisztességtelennek nyilvánította például azt a feltételt, amely korlátozta, hogy az adós feltűnő értékaránytalanság címén megtámadhassa a céggel kötött kölcsönszerződést. A bíróság kifogásolta a rendkívüli előtörlesztés és a kényszerértékesítés díjával kapcsolatos kitételeket is, miként nem értett egyet a késedelmi kamat meghatározásának módjával sem. A kifogásolt szerződési feltételek némelyike több éven át hatályban volt. Az ítélet arra kötelezte a Zee Capitalt, hogy közleményben sorolja fel a tisztességtelennek minősített kitételeit, s a szöveget saját költségén egy országos napilapban, egy szakmai folyóiratban, valamint a társaság internetes oldalán adja közre. Megkerestük a jelzálogfedezet mellett szabad felhasználású hiteleket is kínáló Zee Capitalt, s azt tudakoltuk, megfellebbezték-e az első fokú döntést. Kérdésünkre a cégnél csak azt felelték: az ítélet nem jogerős. A felügyelet egyébként a New Chance Zrt.-vel és az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-vel szemben is a szerződési feltételek miatt indított közérdekű keresetet.
A PSZÁF más típusú pert, úgynevezett közérdekű igényérvényesítési eljárást is kezdeményezhet. Az efféle procedúrákban akár arra is lehetőség nyílhat, hogy a bíróság szabályszegés miatt a pénzügyi vállalkozást bizonyos követelések teljesítésére vagy arra utasítsa: a fizessen kártérítést minden olyan ügyfelének, akiknek hátrányt okozott. Mint megtudtuk, az AXA Bankkal szemben ilyen típusú eljárást kezdeményezett nemrég a felügyelet. A PSZÁF álláspontja szerint az AXA a jogszabállyal ellentétesen zárja ki az ügyfelekkel szemben saját felelősségét a bankkártyák letiltásából eredő károk miatt. A szóvivő végezetül közölte: hamarosan újabb ítéletek születhetnek a felügyelet által indított közérdekű perekben.

Új vezetők az AXA-nál. Az AXA- csoport tegnap bejelentette, hogy májustól új vezetők irányítják az AXA Bank Europe SA magyarországi cégét és az itthon működő befektetési alapkezelőt. Az AXA Bank vezetését Jacques Maire veszi át, az AXA Alapkezelőt pedig a jövőben Nagy Zoltán irányítja.

Szigorítana a Jobbik. Négy pontból álló javaslatcsomaggal szigorítaná a pénzügyi közvetítő cégek működésének feltételeit a Jobbik. A párt tegnapi tájékoztatóján elhangzott: a tisztességtelenül viselkedő társaságok működési engedélyeit fel kell függeszteni, s haladéktalanul meg kell tisztítani a piacot az uzsoraszerű feltételeket alkalmazó kereskedelmi bankoktól és közvetítő cégektől. Elképzeléseikről a párt szakmai szervezetekkel egyeztet, s törvényjavaslatot is készít, melyet akkor nyújt be, ha esély mutatkozik az indítvány megszavazására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.