Újabb vizsgálat indult Rohác DNS-e miatt

Napokon belül eredménye lehet az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálatának, amely azt kívánja tisztázni, hogy a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet miért nem jelentette: a Fenyő-gyilkosság elkövetőjének DNS-e megegyezik Jozef Rohácéval.

Csibra Tibor
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy miképp akadhattak el két évre azok a hatóságok által perdöntőnek tartott bizonyítékok a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI), amelyek alapján újra megoldódni látszik Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának tizenhárom éves rejtélye – értesült lapunk. Rendőrségi forrásból úgy tudjuk, az eljárásnak – amely azt kívánja tisztázni, hogy a merénylet újonnan feltételezett elkövetője, Jozef Rohác és a tettes DNS-mintájának egyezéséről a BSZKI miért nem tájékoztatta a nyomozókat – napokon belül eredménye lehet. A Fenyő-gyilkosság ügygazdája a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), a testület a történtek miatt maga is belső vizsgálatot indított. Úgy tudjuk, az utóbbi eljárást hamarosan nyomozássá minősíthetik a szakemberek. Ez azt is jelentheti, hogy a DNS-minták egyezését igazoló dokumentumokat valakik szándékosan pihentették a szakértői intézetben.
Amennyiben a merénylet egyelőre homályba vesző megrendelőinek lehettek ehhez megfelelő kapcsolataik, akkor a bizonyíték jegelése ésszerű: amíg ismeretlen az elkövető, a nyomozók a felbujtókat sem azonosíthatják.
*
Mint arról korábban többször beszámoltunk, Jozef Rohác ellen február 8-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az NNI, a férfit a szlovák hatóságok vették őrizetbe lakhelyén, a felvidéki Léván.
A napokban derült ki, hogy Jozef Roháctól két éve, a Seres Zoltán vállalkozó elleni 1997-es merényletkísérlet miatt elrendelt előzetes letartóztatásakor vettek mintát. Ez a BSZKI-ba került, ahol a mai technikai lehetőségek mellett legfeljebb napokon belül ki lehetett mutatni az említett egyezést. Az intézet azonban ez év február 7-én jelezte először informálisan az NNI-nek a bizonyíték meglétét, másnap hivatalosan is megtette ezt, a rendőrség pedig haladéktalanul kiadta az elfogatóparancsot.
Rohácról ma is sok szakember úgy vélekedik, hogy köze volt az 1998-as, négy áldozatot követelő, budapesti Aranykéz utcai robbantáshoz. A férfi a véres merénylet után eltűnt, halálhírét is keltették, majd tíz év múlva Prágában egy közúti ellenőrzéskor fogták el, amikor ittasan vezetett, s hamis papírokkal igazolta magát. Kiadása után hazánkban semmit nem mondott a nyomozóknak az Aranykéz utcai leszámolásról. A Seres Zoltán elleni robbantási kísérlet ügyében indított büntetőperben kiderült, hogy a hatóságok olyan elképesztő hibákat követtek el az egyetlen bizonyíték kezelésekor, hogy a Fővárosi Bíróság egy éve felmentette a vádlottat, aki szabadon hazamehetett.
Jozef Rohácot jelenleg a Fenyő-gyilkosság feltételezett tetteseként tartja számon az NNI. A férfi tagadja a bűncselekmény elkövetését, és mindeddig nem tett vallomást. A DNS-egyezést bizonyító dokumentumokat kedden tárták a gyanúsított és a védelem elé a nyomozók, az érintettek még nem reagáltak az iratok tartalmára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.