USA: plafonig érő adósság

Néhány nap múlva már egy cent hitelt sem vehet fel az Egyesült Államok, mert az adóssága eléri a törvényben rögzített 14 300 milliárd dolláros plafont. Timothy Geither pénzügyminiszter már áprilisban figyelmeztetett: ha nem tolják ki a korlátot, komoly fizetési gondokkal nézhet szembe az ország. Eközben egy független hitelminősítő a jelenleginél sokkal rosszabb osztályzatot adott az Egyesült Államok adósságának, és a dollár árfolyama is történelmi mélységekben jár.

Szabó Anna
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E hónap közepén eléri a törvényben maximálisan engedélyezett 14 300 milliárd dolláros plafont az Egyesült Államok adóssága. A tengerentúli nagyhatalom a bruttó nemzeti összterméke (GDP) száz százalékáig eladósodott, és a plafon megemelése nélkül hamarosan súlyos pénzügyi helyzetbe kerülhet.
– Egy sor kormányzati kifizetést le kell állítanunk vagy el kell halasztanunk, beleértve a katonák fizetését és a nyugdíjakat, valamint az egészségügyi és szociális kiadásokat – fogalmazott az amerikai kongresszushoz írt levelében Timothy F. Geithner pénzügyminiszter, aki már áprilisban arra figyelmeztetett, hogy a törvényben meghatározott adósságplafont azonnal módosítani kell. A kiélezett helyzetet jól mutatja, hogy a törvényhozásnak már csak augusztus elejéig adott időt a pénzügyi tárca ahhoz, hogy cselekedjen, különben az Egyesült Államok nem lesz képes a második fél év kiadásaihoz szükséges 405 milliárd dollárnyi államkötvényt kibocsátani – erről számolt be a tegnapi New York Times. A lap úgy tudja, a nyár végéig is csak úgy tud kitartani a költségvetés, hogy a kormány a központi jegybank szerepét ellátó Federal Reserve-nél elhelyezett készpénzt éli fel, és több kölcsönprogramot is felfüggeszt. Timothy F. Geithner a kongresszust arról is tájékoztatta, hogy amennyiben ezek a források is kimerülnek, akkor az államnak csődöt kellene jelentenie. Ben Bernanke, a Fed elnöke szerint katasztrofális hatása lenne annak, ha az állam nem teljesítené kötelezettségeit, mert a kötvények után fizetendő kamatok megemelkednének.
Az óriási adósságállományra, a gazdasági stabilitás megingására és a tartalékok megcsappanására hivatkozva szerdán lerontotta az amerikai államkötvények besorolásának osztályzatát a Weiss Ratings független hitelminősítő, amely az A-tól E-ig tartó skálán mindössze C jelzésre értékelte az Egyesült Államok adósságállományát. A CNBC hírcsatorna szerint ez a három nagy hitelminősítő, a Moody’s, a Fitch és a Standard and Poor’s rendszerében a jelenleginél sokkal rosszabb, BBB minősítéssel ér fel. A Weiss hitelminősítő szerint ma az Egyesült Államok csak a hatodik helyen áll a világranglistán a hitelfelvevő képesség tekintetében. Néhány héttel ezelőtt a Standard and Poor’s is lerontotta az Egyesült Államok besorolását arra hivatkozva, hogy egy takarékossági csomag elfogadása nélkül két év múlva még rosszabb lesz az amerikai kötvények megítélése. Eközben a dollár árfolyama történelmi mélypontra süllyedt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.