Vászonra skiccelt fantáziahősök

Hagyományteremtő szándékkal az ország harminc mozijában rendeznek rajzfilmünnepet a Kedd Stúdió szervezésében május utolsó vasárnapján. A nemzetközi gyermeknapon a múlt év népszerű animációs hősei, Bogyó és Babóca újabb tizenhárom mesével tér vissza a filmvászonra. A premier előtti vetítésre a május 25-ig meghirdetett rajzpályázat győztese nyerhet jegyeket.

Tölgyesi Gábor
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valaha a magyar animáció a világ élvonalába tartozott. Karácsony idején, valamint tavasszal, a gyermeknap környékén pedig megszokott volt a rendszerváltás előtt, hogy egész estés magyar animációs filmek bemutatóját tartották a mozikban. Vuk, Szaffi, Ludas Matyi, Daliás idők, Vili, a veréb – a sort hosszasan lehetne folytatni. A kilencvenes évek elején még születtek emlékezetes koprodukciók, ám a magyar animáció egyre inkább kiszorult a hazai filmszínházakból.
M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs rendező – aki 2007-ben Oscar-jelölt volt a Maestro című rövidfilmjével – mindezen eltöprengett. Az általa alapított és vezetett Kedd Stúdió május 29-re meghirdette az első országos gyermeknapi rajzfilmünnepet, amelyhez eddig hat fővárosi és huszonnégy vidéki mozi csatlakozott. A Magyar Televízióval együttműködve régi és új meséket, sorozatokat fognak bemutatni a mozik a nemzetközi gyermeknapon, és számos saját programmal, akár egész napra kínálnak örömet kisebbeknek és nagyobbaknak.
A Kedd Stúdió már korábban is meglepő ötlettel állt elő. Bartos Erika Bogyóról, a csigafiúról és Babócáról, a katicalányról – a könyvesboltokban is rendkívül népszerű – írt meséiből hagyományos, a legkisebbek vizualitását figyelembe vevő sorozatot készített. A film – bár ötperces epizódokból épül fel, azaz elsősorban a tévékbe kívánkozik – a múlt év augusztusában került a moziba, és több mint harmincezer nézővel 2010 negyedik legnézettebb magyar filmje lett. Eddig öt szomszédos ország televíziós csatornája vásárolta meg, a magyar mozik jelenleg is játsszák.
Nyolc évvel ezelőtt Bartos Erika még egy építészirodában rajzolta munka után kedves meséit gyerekeinek. Így született meg Bogyó és Babóca alakja is. A csigafiú és a katicalány történetei azonban még számos réteggel gazdagodtak: a gyerekek együttműködésre tanításáról, a jószívűségről és egymás elfogadásról, a türelemről és a kitartásról, a világ szépségének meglátásáról és a természet szeretetéről.
A Kedd Stúdió égisze alatt Bogyó és Babóca – 13 új mese címmel ismét film született Antonin Krizsanics rendezésében, az Alma együttes kiváló muzsikájával. Az avatott mesélő ezúttal is a Kossuth-díjas színművész, Pogány Judit, Bogyó és Babóca mellett pedig új szereplők, új kalandok várják nézőiket. Május 29-én, a júniusi premier előtt is vetítik már az új meséket; a vetítésre mozijegyeket nyerhet a Kedvenc rajzfilmszereplőm és én című, május 25-ig meghirdetett rajzpályázat győztese – további részletek a Rajzfilmunnep. hu oldalon és a Facebookon.
Bogyó és Babóca két filmje egyébként önerőből, állami támogatás nélkül készült. A Kedd Stúdió kortárs írók történeteiből további nyolc produkciót készített elő – ám a magyar animáció szűkös helyzetét tekintve kérdéses, mikor valósulhatnak meg. Annyi bizonyos, hogy egy hosszú történet érhet révbe: a rajzfilmünnepen Jankovics Marcell animációja, Az ember tragédiájából hét szín premier előtt lesz látható.

Kézműves gyerekköltészet. A Kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyjával, Richly Zsolttal is találkozhatnak a látogatók a ma kezdődő 7. Gyermekirodalmi fesztiválon és vásáron. Kiderül, hogy melyek voltak a múlt év legjobb gyerekkönyvei a szülők és a gyerekek szerint, és a vállalkozó szelleműek versmondó- és rajzversenyen is kipróbálhatják magukat a Millenárison. A kézműves jelző minden valamire való fesztivál elmaradhatatlan kelléke; Lackfi János megszokott, népszerű gyerekfoglalkozása is kézművesköltészet néven fut majd. A legismertebb meseillusztrátorokkal közösen készített rajzokhoz rövid mesét vagy verset lehet írni, vagy a Lackfi János irányítása alatt készült műveket illusztrálni olyan alkotók segítségével, mint Szántói Krisztián, Koncz Tímea, Ilyés Juli, Rofusz Kinga és Kőszeghy Csilla. A fesztiválon a látogatók végigböngészhetik a gyerekkönyv-újdonságokat és válogatott régi gyerekkönyvek, képregények és folyóiratok gyűjteményéből is szemezgethetünk. (R. K. K.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.