Versenyben a pártfogójelöltek

Legalább ketten versenyeznek a kisvállalkozások külföldi terjeszkedését támogató megbízásért. A pártállami emlőkön nevelkedett Tesco Consulting kereskedőház, illetve a KKVHÁZ nevű kisvállalkozói tömörülés klasztermegoldása között kell választania a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Döntés csak ősszel, a szakmai konzultáció befejeztével várható.

Hajdú Péter
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles körű nemzetközi kapcsolatait ajánlja a minisztérium figyelmébe az 1962-ben alapított egykori állami külkereskedelmi cég, a Tesco Consulting, mondván, csaknem öt évtizedes üzleti ismeretei révén hatékonyan értékesíthetők lennének a hazai termékek és kapacitások, illetve szakértői gárdája fejlesztésével még eredményesebb lehetne a munka. A korábban az állam emlőin nevelkedett cég a minisztériumnak márciusban benyújtott kereskedőház-megoldásához szükségesnek tartja a vállalkozás feltőkésítését kétszázmillió forinttal. A cég vezérigazgatója, Pados László szerint Észak-Afrikában és a Távol-Keleten százmilliós piacok várják a magyar cégeket, ám az ott korábban kiépített kapcsolatrendszerüket csak személyes jelenléttel lehet feltámasztani. Érdekes módon éppen ezekkel a kapcsolatokkal támadta 2007-ben a Magyar Narancs a céget, s ez esetleg ronthatja esélyeit a megbízás elnyerésére. A cikk szerint a pártállami rendszerben „a Narancs külkereskedelmi, politikai és egyéb forrásokból származó, egybecsengő információi szerint a Tesco működéséhez intenzív hírszerzési tevékenység kapcsolódott”, illetve „a cég legalább ennyire aktív a haditechnikához kötődő külföldi szolgáltatások terén”. Pados László mind a két vádat tagadta lapunknak, bár azt elismerte, hogy a hadviseléshez kötődő álcaeszközök, illetve repülőgép-elfogó rendszerek forgalmazására van engedélyük.
A gazdasági tárca előtt lévő másik elképzelést a KKVHÁZ elnevezésű kisvállalkozói tömörülés nyújtotta be, amelynek vezérigazgatója, Gulyás József elmondta: kétséges, hogy az állam segítsége nélkül a hazai kisvállalkozások képesek megvetni a lábukat a külső piacokon, mert a krónikus tőkehiány miatt sem megfelelő képzettségük, sem pénzük nincs portékáik külföldi értékesítésére. Olyan külgazdasági klasztert kellene tehát létrehozni, amelybe az állam a külgazdasági tapasztalatait, kapcsolatait és hatalmas adatbázisát vinné be, a tagok pedig a nemzetközi piacon is értékesíthető gyártási, szolgáltatási képességüket, kapacitásukat. A részvénytársasági formában elképzelt klaszterközpont elindításához bőségesen elegendő lenne az a százmillió forint, amit – előzetes hírek szerint – az állam erre a célra szán. A csapat úgy állhatna fel, hogy az értékesítéshez szükséges összes kapacitás (termelés, szállítás, marketing stb.) a klaszteren belül lenne.
A tagok egyrészt egymáshoz kapcsolhatnák tevékenységüket, amely így értékesebbé és könynyebben értékesíthetővé válna, másrészt olyan képzési támogatáshoz (nyelvi, menedzsmentismeretek stb.) juthatnának, amelynek birtokában nagyságrendekkel hatékonyabban adhatnák el terméküket a nemzetközi piacon. Az állam ösztönző szerepe jelenleg elengedhetetlen, de amint beindult és életképesnek bizonyul a rendszer, a cégben való részesedését előre eltervezett ütemben értékesíthetné a tagoknak, és csak egy aranyrészvény-jellegű üzletrészt tartana meg magának, amelyen keresztül rajta tarthatná a szemét a klaszteren, hogy megmaradjanak az eredeti célkitűzések.
Kérdésünkre a vezérigazgató kifejtette, a tagok, illetve az állam által biztosított adatbázist a KKVHÁZ által részben már kiépített informatikai rendszeren keresztül lehetne elérni, amit aztán tovább kellene fejleszteni. Így lehetővé válna az egymásra épülő kapacitások hatékony értékesítése, s a kezdeti fázisban az informatikai fejlesztésen túl csak a képzéssel kapcsolatos kiadásokat kellene finanszírozni. A klaszter első lépésben a Kárpát-medencében terjeszkedne: egyrészt itt értékesítené kapacitásait, másrészt innen toborozná tagjait, mindenekelőtt határon túli magyar cégek bevonásával. Később ezt a kört tovább lehetne szélesíteni. A vezérigazgató egy kísérleti kapcsolat kiépítésével mérné le az elképzelés életképességét, ami talán a gazdasági tárcának sem lenne ellenére.
A nemzetgazdasági tárca megkeresésünkre jelezte: több koncepciót is vizsgálnak, de döntés csak valamikor ősszel várható. Néhány napja ugyanis a külgazdasági stratégia részeként internetes szakmai konzultációt indítottak, s csak annak augusztus 10-i lezárását követően, illetve a szakmai konszenzus kialakítása után döntenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.