Visszatemették a szenzációs római emlékeket

Három évvel ezelőtt leltek rá a baranyai megyeszékhely szívében, a Pécsi Ítélőtábla mellett arra a szenzációs emlékre, egy római kori bazilika romjaira, amelyet most visszatemettek. Bár az örökség bemutatásának szükségességéhez nem fér kétség, a telek tulajdonosa mindeddig nem tudott megállapodni az önkormányzattal. Így félő, hogy évtizedekig rejtve marad ez az érték.

Bóka Máté Ciprián
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedekig parkoló volt a pécsi belvárosban, a forgalmas Rákóczi út és a Jókai utca sarkán található területen. Az ingatlant néhány évvel ezelőtt vásárolta meg egy biztosítótársaság azzal a szándékkal, hogy ott egy irodaházat húz fel. Az építkezés megindítása előtt azonban megelőző régészeti feltárást végeztek Tóth Zsolt ásatásvezető régész irányításával a Janus Pannonius Múzeum szakemberei: két kutatóárkot ástak az ingatlanon, az egyikben már ekkor előbukkantak a bazilika falai. Már akkor sejteni lehetett, hogy értékes kincset rejt a föld. Az ásatásokat később az egész területre kiterjesztették, s mivel az szinte teljesen lefedte az építmény romjait, kirajzolódhatott a III. században épült római kori bazilika formája. A római kori épület 55,5 méter hosszú és 27,7 méter széles volt. Két oszlopsor osztotta el a belső terét a háromhajós, apszissal záródó bazilikának, amelybe oldalbejáratokon és egy előcsarnokon lehetett bejutni. Az építmény a 340-es években elpusztult, leégett.
A lelet azért mondható szenzációsnak, mert az impozáns – a rómaiaknál a törvénykezés otthonának, s a kereskedelmi élet helyszínének tekinthető – épület a németországi Trierben található bazilikára hasonlít kialakításában. A területet később a keresztények is birtokba vették, így találhatták meg egy ókeresztény bazilika falait is.
A szakemberekből álló ásatási bizottság az eredményeket látva úgy döntött, az emlékeket bemutathatóvá kell tenni. A pécsi önkormányzat ezért hosszú ideje azt szorgalmazta, hogy a terület tulajdonosának cseretelket ajánljon fel a jelenlegi helyett, s így mód nyílhatna az örökségnek a nagyközönség előtt történő láthatóvá tételére. Szécsi Zsolt, Pécs főépítésze szerint kitartanak ezen elképzelés mellett, ám eddig nem jutottak dűlőre a biztosítótársasággal, annak ellenére, hogy több ingatlant is felajánlottak már.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) azonban nem várt tovább, s arra kötelezte a tulajdonost, hogy temesse vissza a romokat. Mint azt a KÖH pécsi irodájának vezetője, Rőmer Károly elmondta, ugyan szakszerű módon takarták le a romokat, a végleges megóvásra nem került sor. Hangsúlyozta: azért léptek, mert egy-két éven belül kevés esély van a bemutathatóvá tételre. Az irodavezető hozzátette: a területen ismét parkoló lesz, szakszerű szigeteléssel ellátva, s olyan burkolóelemekkel, amelyeket később könnyen elbonthatnak. Ám ha sikerül is megegyezni a tulajdonossal, óvatos becslések szerint tízmilliókba kerülhet a romok konzerválása, ezt a pénzt pedig elő kell teremtenie a városnak.
A most betakart bazilikához képest kevésbé „szerencsés” a helyzete annak a török kori emléknek, Ferhát pasa dzsámija romjának, amely a város sétálóutcájától, a Király utcától egy ugrásra, a Kazinczy utca 4. szám alatt található magánterületen van. Az itteni tulajdonos ugyanis csődbe ment, a romok pedig az időjárás viszontagságainak kitéve évek óta pusztulnak. A KÖH anyagi lehetőségeinek korlátai miatt tehetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.