Zöld, de érett alma a fa alatt

A Malév Alicantéból Budapestre tartó chartergépe vasárnap este a magyar határ átrepülésétől hivatalosan is „MA 1531 kupagyőztesek” járattá vált, így tisztelegve az FTC-Rail Cargo Hungaria KEK-et nyert női kézilabdázói előtt. A játékosok pedig paradox módon csak a földet érés után érezhették  a mennyben magukat, mert több száz szurkoló olyan ünneplésben részesítette őket, amilyen – nem harsányságában, hanem meghittségében, szeretetteljességében – manapság csupán archív filmfelvételeken látható.

Ballai Attila
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KEK-serleg talapzatán az 1993/94-es kupaszezontól kezdve tüntetik fel a győzteseket (azért onnantól, mert ekkor vette át a rendezést a kontinentális szövetség a nemzetközitől), és kis híja annak, hogy elsőként nem a Ferencváros nevét vésték fel rá. Egy árva gólon múlott, hogy az ezüst- lapocska felső sorában ma a Walle Bremen felirat díszeleg, hiszen az Anja Andersen vezette brémaiak 45-44-es összesítéssel kerekedtek felül. Napra pontosan tizenhét esztendő múltán, 2011. május 15-én aztán kárpótolta a sors az FTC-t és híveit: a spanyol Mar Alicante elleni, idegenbeli 23-23 a hazai, dabasi 34-29-cel együtt szokatlanul és váratlanul magabiztos kupagyőzelmet ért. Az eredmény önmagában is méltányolandó, de legalább enynyire az, hogy a mai Fradi szellemiségében, hangulatában is az 1990-es évtized különlegesen öszszetartó együttesét közelíti.
Pádár Ildikó igazán képes mindezt megítélni és értékelni. A válogatottal olimpiai, vb- és Eb-érmek sorozatát nyert klasszis beállósnak több mint két évtizede második otthona a Népliget, az 1994-es KEK-döntőnek játékosként, a 2006-os EHF-kupa-diadalnak Németh András mellett másodedzőként, a legújabb sikernek pedig a klub utánpótlástrénereként, Alicantéban VIP-vendégként lehetett részese. Ha ő állítja párhuzamba a tizenhét évvel ezelőtti alakulatot és a mait, neki aztán hihetünk: „Annak idején mi is nagy lendülettel kezdtünk dolgozni egy fiatal, ferencvárosi kötődésű edzővel, Németh Andrással, a csapatot saját nevelésű vagy ifistaként ide került magyar játékosok alkották, akik nagyon szerették a Fradit és egymást, és mi is gyorsan eljutottunk a KEK-döntőig. Igaz, nem nyertük meg, de az emlék így is csodálatos. A maiakat elnézve szerencsére az jut az eszembe, mint a mi időnkben, újra nagyon klassz kis család lettünk. Nem véletlen, hogy az egykori játékosok is egyre többen járnak ismét meccsre, a szurkolókról nem is beszélve, mert ők is megérezték, hogy ezért a Fradiért érdemes elindulni, akár külföldre, még Alicantéba is.”
Az 1994-es mellett kötelező megemlíteni az 1978-as KEK-finálét is; már csak azért is, mert azt szintén megnyerte a Ferencváros, méghozzá a jelenlegi edző édesapja, Elek Gyula vezetésével. A 33 évvel ezelőtti csapatkép szélén ott is kucorog egy nyolcéves forma kis srác, természetesen Elek Gábor. Aki vasárnap óta akkor is lebeghetne, ha pár éve toppant volna be először a Népligetbe; de hogy ilyen előzmények után miféle érzések kavarognak benne, arra alig talál szavakat: „A mostani győzelmünket még fel sem fogtam, talán a reptéri fogadtatásunkon döbbentem rá, mi történik velünk. Az pedig, hogy én ezt az egészet egyszer gyermekként már végigélhettem, hogy az 1978-as csapat minden tagját ismerem, sőt, puszi-puszi viszonyban vagyunk, óriási élmény ma is.” A papának, Elek Gyulának nem különben: „A meccs lefújása után csörgött a telefonom, és a sógorom, anélkül, hogy a nevét elárulta volna, csak azt kérdezte: almafa? Megismertem a hangját, ezért mondtam neki, mit szórakozik, mire azt felelte, most hallotta a televízióban, hogy az alma, azaz Elek Gábor nem esett messze a fájától.”
Sőt, az ismert népdal első sorát idézhetjük: alma a fa alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.