A nyugalom szigete

Magyarország a világ huszadik legbékésebb állama – derült ki az Institute for Economics and Peace nemzetközi kutatóintézet idei összeállításából. A tanulmány szerint az Egyesült Államok csak a 83. helyen végzett, míg Szudán, Irak és Szomália a legbékétlenebb, Izland pedig a legnyugodtabb pont a földön.

Balogh Roland
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a világ huszadik legbékésebb állama – állítja az Institute for Economics and Peace (IEP) legfrissebb tanulmánya. Az amerikai–ausztrál nemzetközi kutatóintézet idei globális békeindexe szerint a régióban csak a csehek (5. hely), az osztrákok (6.) és a szlovénok (10.) előztek meg minket. A szomszédos országok közül Ukrajna a 69., Románia a 40., Szerbia a 84., Horvátország a 37., Szlovákia a 23. helyen végzett, míg Lengyelország a 22. lett. A felmérés élén egyébként Izland áll, míg a dobogó második fokára Új-Zéland léphetett, a harmadik pedig Japán lett.
Érdekesség, hogy az Egyesült Államok a 82., Irán a 119., Izrael a 145., Oroszország pedig a 147. helyet foglalja el. A leginkább békétlen helynek Szomália, Irak és Szudán számít, a sereghajtó triót pedig az Afganisztán, Észak-Korea, Kongói Demokratikus Köztársaság hármas követi közvetlenül az oroszok után. Külön meglepő, hogy a 153 országot vizsgáló öszszeállításban – az arab tavasz ellenére – például Tunézia egy hellyel megelőzi a 45. Olaszországot. A legjobb arab országnak 12. helyezésével Katar számít, míg a most forrongó Szíria a 116., Bahrein a 123., Jemen a 138., Líbia pedig a 143. lett.
Az IEP 2007 óta készíti el minden évben globális felmérését. A sorrend felállításakor 23 szempontot vesznek figyelembe minden egyes ország esetében. Így többek között megvizsgálják a százezer főre jutó gyilkosságok, bebörtönzöttek, rendőrök számát; akárcsak az erőszakos tüntetések lehetőségét, az emberi jogok tiszteletben tartását, a politikai stabilitást, a lakosságnál lévő fegyverek számát, a szomszédos országokkal való kapcsolatot, a katonai költségvetés GDP-arányos ráfordításait, az ENSZ-missziókban részvételt vagy a szervezett bűnözés miatt erőszakosan meghalt emberek számát. A belföldi és külföldi konfliktusok 60-40 százalékban oszlanak meg.
Az idei, 47 oldalas tanulmány bevezetőjében egyébként megjegyzik, főleg az arab tavasz eseményei miatt a világ az idén nyugtalanabb lett, mint egy évvel ezelőtt volt. A közép-európai régióval kapcsolatban arról írtak, hogy ez a harmadik legbékésebb térség. Tavalyhoz képest – Viktor Janukovics színre lépése köszönhetően – Ukrajna látványosan fejlődött, míg például a kelet-európai volt szovjet tagköztársaságok jelentős gyengülést mutatnak. Kazahsztán 2007-ben még a 60. volt, míg az idén már csak a 93. helyre került. Magyarország tavaly is a 20. volt a lajstromban, 2009-ben még a 27. helyen szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.