A szerbek inkább Putyint választanák

A Szovjetunió szétesése után térdre rogyott ország önbecsülését visszaadó, a nemzeti érdekek mellett kiálló, határozott politikust látják a szerbek Vlagyimir Putyinban. Ám miközben a szívük az orosz vezetőért dobog, eszükkel Szerbia uniós csatlakozását támogatják. Mindez a közvélemény-kutatások mellett kiderült a Belgrád Fórum által az európai biztonságot a jövő évi választások tükrében vizsgáló konferencia felszólalásaiból is.

Stier Gábor
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy Oroszország – ezen belül is Putyin – különleges helyet foglal el a szerb közgondolkodásban, az kiderül már a Száva rendezvényközpontban sétálva. Az orosz miniszterelnök képe ott díszeleg az egyik elegáns üzlet kirakatában. Kicsit távolabb politikusok, elemzők erősítik meg e benyomást. A szkupstina védelmi bizottságát vezető Dusan Bajatovics azt ecseteli, hogy Putyin általa biztosra vett visszatérése a Kremlbe nemcsak az oroszoknak jó hír, hanem Európának is, hiszen a stabil és a kiszámítható Oroszország garanciájaként e lépés a kontinens biztonságát is erősítené. „Nem kell félni Putyin visszatérésétől!” – erősíti a szocialista gázipari guru kijelentését a másik oldalról a kormányfő helyettesének tanácsadójaként Dragutin Matanovics is, aki szerint az erőskezű politikusok országuk határozott irányításával hozzájárulnak a világ stabilitásához is.
A szerbek szimpátiáját erősíti, mint arra a Belgrád Fórum elnöke, Zsivadin Jovanovics is utalt, hogy Putyin elnöksége alatt Moszkva kiállt Koszovó kérdésében Szerbia mellett. Mint fogalmazott, az ilyen elvi, morális hozzáállásban látja ő a putyinizmus lényegét. Nem meglepő, hogy Szerbia számára Koszovó kérdése továbbra is nyílt seb. A CeSID legutóbbi közvélemény-kutatása során a megkérdezettek több mint a fele úgy vélte, hogy amenynyiben Szerbia EU-tagállammá válna, ez egyben azt is jelentené, hogy az országnak le kellene mondani Koszovóról. Sokak véleményét kifejezve Jovanovics e kérdés kapcsán úgy fogalmazott, hogy Szerbiának legitim célja az uniós tagság, ám az nem, hogy ezért feladja területének 15 százalékát.
A felszólalók nagyon rossz véleménnyel voltak az Egyesült Államokról, de konszenzus rajzolódott ki az európai integráció szükségességéről. Visszafogott, mondhatni konstruktív volt a választások esélyesének számító Szerb Haladó Párt elnöke, Tomiszlav Nikolics, míg a kormányzó demokraták képviselője, Jovan Palalics azt ajánlotta, hogy minden szerb az ország érdekeiből s ne saját érzelmeiből induljon ki. A felmérések szerint a szerbek körében csökken (59 százalékos) az EU-tagság támogatottsága, most a legalacsonyabb az ezzel kapcsolatos közvélemény-kutatások bevezetése óta. A nagy többség úgy véli, hogy a katonai semlegesség védi leginkább a nemzetbiztonságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.