Agitáló levél a baloldaliak címére

Adják-veszik a szavazatokat a küldöttek az MSZP-ben, és háttér-megállapodások alapján dől el, kiből lehet vezető – olvasható abban a levélben, amelyet a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform írt a baloldaliakhoz.

Török László
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton megválasztja vezetőit a Demokratikus Koalíció Platform. Nagy valószínűség szerint megerősítik elnöki tisztségében Gyurcsány Ferencet, az alelnökök pedig Vitányi Iván és Molnár Csaba lesznek. Információink szerint Ficsor Ádám volt titkosszolgálatokért felelős miniszter nem kíván részt venni a szervezet vezetésében. A vezető testületbe jelölték ugyanakkor Baracskai Józsefet, az MSZP zalai elnökét, Vadai Ágnes volt honvédelmi, Avarkeszi Dezső volt igazságügyi államtitkárt, Csiha Judit és Szabó Zoltán volt szocialista képviselőket és Horn Miklóst is, aki az SZDSZ-es Horn Gábornak az édesapja és idáig a Hiller István vezette szociáldemokrata platformban politizált.
Gyurcsányék nyílt levelet írtak a baloldali szavazókhoz, az MSZP tagjaihoz. Szerintük ha a demokratikus ellenzék megosztott marad, a mainál gyengébb Fidesz is könnyedén nyerhet a következő választáson. Az MTI közölte, a pártvezetők többsége azért kifogásolja, hogy az MSZP konzervatívokat és liberálisokat is befogadjon, mert az esetleg újonnan érkezők veszélyeztetnék a belső hatalmi viszonyokat. – Szerintünk a bezárkózás politikája mögött jelentős részben nem elvi szempontok, hanem (…) egzisztenciális félelem húzódik meg – áll az iratban. A DK egyébként helyi szinten is keresi a kapcsolatot a korábban az SZDSZ-ben működőkkel: a HVG megírta, hogy a liberálisok V. kerületi elnökét, Molnár Katalint Vitányi Iván és P. Szűcs Julianna támogatásával javasolták MSZP-taggá nyilvánítani, ám ehhez a helyi szocialisták nem járultak hozzá a jelölt korábbi, MSZP-vel szembeni lekezelő és ellenséges magatartása miatt.
A DK nyílt levelét egyébként harmincan írták alá, abban az olvasható: bár egyre többen fordulnak el „az erőszakos, kapkodó, dilettáns és szociálisan érzéketlen” kormánytól, a demokratikus ellenzék vonzereje mégsem nőtt, a szélsőjobb pedig „pimaszul mutogatja karmait”. Leszögezik, hogy bár az MSZP hatalmas veresége ellenére talpon maradt, támogatottsága két éve változatlan, egymilliós. Szerintük ez is jelzi, hogy a jobboldali hegemóniával szemben egy szélesebb balközép összefogás veheti fel a versenyt. Kifejtették azt is, hogy nem veszélyezteti az MSZP balközép pozícióját, ha balliberálisok vagy konzervatív demokraták is támogatják, ugyanis kisebb a távolság a Debreczeni József és Bauer Tamás fémjelezte politikai irányzat és közöttük, mint amekkora távolság van az MSZP különböző irányzatai és személyiségei között.
A közvetlen elnökválasztással kapcsolatban – amely a DK pártszavazási kezdeményezésének egyik célja – kifejtik: temérdek tapasztalatuk van arról, hogy küldöttek rejtett alkukban adják-veszik a szavazatokat, s színfalak mögötti megállapodások döntik el, kiből lesz vezető az MSZP-ben, ami elfogadhatatlan. Kulcskérdésnek nevezik, hogy a pártszavazást hiteles tagnyilvántartás alapján tartsák, hiszen az eredményt döntően befolyásolhatja, hogy 33 ezer vagy 19 ezer tag meglétéből indulnak-e ki. Ezért kérik a választmányt, biztosítsa a pártszavazás tisztességes lebonyolításának feltételeit. Az MSZP május elején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy taglétszáma 33200.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.