Angyali körök

K Ö N Y V E S H Á Z

2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jó közgazdasági mű olyan, hogy mindenre találhatunk benne példát – és az ellenkezőjére is, tartják. Ha azonban a Jólét és erkölcsösség című kötetet forgatjuk, rejtély, hogyan hivatkozhatnak Benjamin Milton Friedmanre mint a rafinált megszorítások egyik szülőatyjára. Kezdünk gyanakodni, ez egy másik Friedman, mint akiről eddig hallottunk egyes vulgárközgazdászok szidalmaiban. Aztán eszünkbe jut: bizonyos erők szeretik úgy beállítani, mintha a közgazdaságtan valami liberális huncutság lenne. Kezükre játszik, hogy többeknek ötven év masszív agyradírozás következtében még ma is Marx, Engels, Lenin – sőt Sztálin – neve ugrik be, ha az ökonómia szóba kerül. Hiába, több évtizedes politikaigazdaságtan-okítás nem múlt el nyomtalanul.
Friedman, a chicagói iskola létrehozója olyan elvekkel közelít a valósághoz, amelyek cseppet sem illenek bele az eddigi elítélő klisékbe. Érthetővé válik, miért lett a Nobel-díjas tudós a nagy konzervatív-republikánus amerikai elnök, Ronald Reagan tanácsadója. A közgazdász értekezéseiből megtudható: a demokrácia, a gazdasági növekedés, az egyéni előrejutás, az esélyegyenlőség és a jólét egymást feltételező fogalmak. A gazdasági növekedés pedig nem öncél – miként a pénzügyi, monetáris szempontok sem. Egyszóval a pár éve, kilencvenöt éves korában elhunyt szerző nem az ördög bibliaírója, bárhogy akarják is rásütni a neoliberalizmus billogát. Hogy mégis miért citálják a ballib térfélen? Mert a hiba nem Friedman, hanem a nevével visszaélők készülékében van. Nem véletlen, hogy a Google-ban alig van találat a nevére magyar nyelven, de angolul sem zsúfolt a lista. Mert Friedmant és a chicagói iskolát oly módon szokás emlegetni posztmarxista berkekben, mint a pártállam idején Lenint. Egyszer megkérdeztek valakit, aki új Vlagyimir Iljics-idézetekkel rukkolt elő egy pártszemináriumon: hogy ismerheti ennyire a műveit? Az előadó megsúgta: nem ő ismeri annyira, hanem a hallgatóság ilyen kevéssé.
Pedig Friedman nem elsősorban liberális vagy konzervatív – hanem olyan közgazdász, aki a problémák megoldására összpontosít. Arról ad számot a kötet, hogy az erkölcs lehet praktikus is. Igaz, ezt már Luther és Kálvin óta tudjuk. Kimondja a szerző: javuló életszínvonal nélkül nincs gazdasági növekedés. A piac mindenhatóságában sem hisz. „A gazdaság önmagában nem akadályozza meg, hogy egy társadalom rugalmatlanná és intoleránssá váljék, ha már polgárai közül sokan elvesztették azt a meggyőződésüket, hogy létezik javulás” – szögezi le. Friedman idézi Reagant: „A fejlődés a mi legfontosabb termékünk.” Ne feledjük, addig az a balhit volt divatban, hogy a kommunizmus, a baloldal képviseli a haladást – aminek az egykori amerikai filmszínész, illetve Friedman gazdaságpolitikai sikere vetett véget. A közgazdászprofesszor ugyanis hitt abban, hogy a demokrácia és a gazdasági növekedés angyali körökké alakulva erősítik egymást.
Amikor befejezte könyvét, a világgazdasági válságnak még az előszele sem érződött. Ám az állam, a kormány szerepéről alkotott nézetei talán még időszerűbbek. Hogy a piaci szereplők szabadok, de az irányító szerep az állami vezetésé. Mint írja: a politikára hárul az a feladat, hogy a növekedés haladja meg azt a szintet, amelyet a piac önmagában produkálna. A szabad vállalkozások ugyanis döntéseiket a kormány által kialakított térben hozzák meg. A külső támadásokkal szemben pedig csak a kormányzat ad védelmet. S hogy a kabinetnek mi nyújthat segítséget? A tudós Arisztotelésszel vallja: az a politikai közösség a legjobb, amelyik a középosztályra támaszkodik. A „middle class”-hoz tartozást viszont mindenki számára elérhetővé kell tenni. Hiszen ahogy Huntington mondja: a szegénység a demokratikus fejlődés egyik fő – valószínűleg a legfőbb – akadálya.
(Benjamin M. Friedman: Jólét és erkölcsösség. Napvilág Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 4500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.