Asztalos az első nyertes

Megkezdődött az Új Széchenyi-terv pályázatainak kifizetése. Az első támogatást tegnap adták át személyesen a nyertesnek.

Hajdú Péter
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként egy berhidai asztalosipari kisvállalkozás vezetőjének nyújtotta át tegnap az Új Széchenyi-terv nyertes pályázatáról szóló okiratot a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. vezérigazgatója. Barta E. Gyula az eseményen hangsúlyozta, jelképes, és a kormány szándékát jól jellemzi, hogy egy vidéki vállalkozás műhelyében került sor az eseményre, mert eddig nem kaptak kellő figyelmet a Budapesttől távoli magyar vállalkozások. Újdonság az is, hogy Európában egyedülálló módon kombinált mikrohitellel segítik a kisvállalkozások túlélését, vagyis a saját erőt vissza nem térítendő támogatás és bankhitel egészíti ki. Azért is fontos a mikrovállalkozások támogatása, mert így sikerül átörökíteni a családi hagyományokat, s így fejlődhet majd ki az az erős vállalkozói réteg, amely a legtöbb munkahelyet teremti meg az országban. Barta E. Gyula elmondta: az Új Széchenyi-terv kiírásaira eddig 2500 pályázat érkezett, ezekből 640-et már pozitívan elbíráltak, a támogatások kiutalása hamarosan várható.
Nesó Bertalan, a Nesó Bt. cégvezetője lapunknak elmondta, 1991-ben családi alapon indított cégük mostanáig saját erőből fejlesztette gépparkját, s cégtulajdonos testvérei mellett már egyik gyermeke is a vállalkozásnál dolgozik. Mostanáig minden fejlesztést saját erőből oldottak meg, mert nem találtak olyan pályázatot vagy egyéb támogatást, amelybe bele mertek volna vágni. Az új Széchenyi-terv meghirdetését követően azonban úgy döntöttek, eszközfejlesztési pályázatot adnak be. Egy nagy értékű kombinált fűrész- és famaró gép üzembe állításával szeretnék szolgáltatásukat bővíteni, s így már bonyolultabb ácsmunkák elvégzésére is vállalkoznak. A 3,2 millió forintos támogatás mellett a 800 ezer forint önerőt négymillió forintos hitel egészíti ki. A nyolc állandó dolgozó mellett jelenleg is két tanulót foglalkoztatnak, s a mostani beruházással ez a tevékenységük is megerősödhet: talán a jövőben gyakrabban képesek lesznek olyan ifjú tanulókat kibocsátani a műhelyből – mint azt már korábban is megtették –, akik országos tanulmányi versenyt nyernek.

Tőkebefektetés. A következő öt évben körülbelül 150 kisvállalat részesülhet a gazdaságpolitikai szempontokból fontos ágazatokba befektetni kívánó Széchenyi Tőkebefektetési Alap forrásaiból. Az alapot kezelő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. közleménye szerint a nyáron indítják a vállalatok felkutatását célzó kampányukat. Az alap célja, hogy minimum százezer, maximum ötszázezer euró értékű tőkebefektetést hajtson végre. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.