Átszervezésre vár a pazarló rendszer

Négyszázmilliárd forinttal mérsékli a kormány a vállalkozások adminisztrációs költségeit, s az innováció és a források elérésének könnyítésével segíti a kisvállalkozások térnyerését.

Hajdú Péter
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, 400 milliárdos bürokráciacsökkentő csomag készül, amelyet várhatóan augusztus 31-ig fogad el a kormány – jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság tegnapi kisvállalkozói konferenciáján. Többek között egyszerűsödik a telephely-engedélyezés és a termékdíjeljárás folyamata. A már ismert 105 milliárdos csomaggal együtt így több mint 500 milliárddal csökken vállalkozások adminisztrációs kötelezettsége. Az állam feladata, hogy a gazdasági környezet átalakításával segítse a kisebb vállalkozások megerősödését és növekedését, mert csak így lehetnek a nagyvállalatok beszállítói, illetve önálló exportőrök. Ez utóbbi azonban elképzelhetetlen innováció nélkül, amihez a jelenlegi pazarló rendszert alapjaiban kell átszervezni. A pályázati rendszer forrásai mellett segíteni kell az egyéb pénzek megjelenését a kisvállalkozói piacon, mert csak így juthatnak a fejlődéshez szükséges forrásokhoz a kisebb cégek.
Fodor István, az Ericsson korábbi vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ország szekere annál inkább fut, minél erősebbek a gazdaság alapját adó kisvállalkozások. A válság miatt megváltozott világban a kormány feladata, hogy először rendet tegyen a gazdaságban, majd az új játékszabályok szerint engedje a piaci erők érvényesülését. Patrióta gazdaságpolitikával helyzetbe kell hozni a hazai kisvállalkozásokat, mert így lehet megszüntetni azt az egészségtelen szerkezetet, ahol a stratégiai területeken is nagy fölényben vannak a multinacionális cégek. Ennek eléréséhez legalább egy évtizedre van szükség.
A multikra nem neheztelni kell, hanem tanulni tőlük, hiszen a világcégek ereje a tőke mellett a felhalmozott tudásban van – ezt már Hegedűs Zoltán tanácsadó mondta, aki több évtizedet töltött nemzetközi vállalkozásoknál. Az elmúlt húsz év elhibázott gazdaságpolitikája miatt a rendszerváltás idején a volt szocialista országokhoz képest meglévő előnyüket elveszítették a hazai kisvállalkozások, ezért el kell sajátítani a modern üzletvezetés hiányzó technikáit, mert anélkül nem lehet eredményt elérni a nemzetközi piacon. Ennél szerényebb célt pedig nem érdemes kitűzni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.