Az IMF most Athént szorongatja

Hírösszefoglaló
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudja folytatni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Görögország hitelezését, amíg a szanálási programhoz finanszírozási biztosítékot nem kap az EU-partnerországoktól – jelentette be csütörtökön Washingtonban az IMF szóvivője. Sohasem nyújtunk addig kölcsönt, amíg nem kapunk biztosítékot arra, hogy nem lesz rés a finanszírozásban. Így biztosítjuk a tagok pénzének biztonságát – jelentette ki sajtótájékoztatóján Caroline Atkinson szóvivő.
Az IMF delegációja jelenleg Görögországban tanulmányozza a 110 milliárd eurós, a valutaalap és az unió által közösen finanszírozott segélyprogram végrehajtásának körülményeit. A tét a következő, 12 milliárd eurós tétel lehívása, amit Athén az IMF jóváhagyása és további EU-garanciák esetén kaphat meg. Enélkül Görögország fizetésképtelenné válhat. Atkinson szerint Görögország rendkívüli erőfeszítéseket tett adósságválságának kezelése érdekében, ugyanakkor elismerte, hogy a programmal kapcsolatban jelentkeztek problémák. Az IMF szóvivője úgy vélekedett, hogy nem elkerülhetetlen a görög adósságszolgálat átütemezése.
Peter Bofinger közgazdász, a Würzburgi Egyetem professzora, a bölcsek tanácsának is nevezett öttagú kormányzati tanácsadó testület tagja szerint a görög adósság 40 százalékát el kellene engedni, s a maradékot át kellene váltani valamilyen más, a hitelezők által együttesen kibocsátott kötvényre, mégpedig egy, az adósságtörlesztési gondokkal küszködő európai országok megsegítésére kidolgozott, átfogó program keretében. – Először is fel kellene mérni, hogy egyáltalán mekkora összeget képes fenntartható módon törleszteni Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország és Olaszország. Ez hatalmas erőfeszítést jelentene, de nem lehet elkerülni – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.