Az istenek nehéz harca

A régi Krétakör neves színészeit vonultatja fel itthon először bemutatott darabjában Mundruczó Kornél. A groteszk, húsbavágóan naturalista, tizennyolc éven felülieknek ajánlott előadás megjárta már többek között Németországot, Hollandiát, Belgiumot, Franciaországot, Portugáliát és Ausztriát. Itthon már csak ezen a héten látható egy külvárosi gyártelepen a Trafó támogatásával.

Pethő Tibor
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete lyukon áthaladva elvileg lehetséges az időutazás. A probléma éppen ez: mi történik, ha önmagam leendő változatával találkozom az idővihar szélén, s azt a tanácsot kapom, hogy ne lépjek be oda? Ha nem lépek be, nem létezhetem a jövőben sem. Kitől jön akkor a tanács? Ezen morfondírozik a kamion alatt utolsó kívánságként egy szál cigit szívó Varjassy Károly doktor (Rába Roland). Társa, a győztes, idegen bolygóról érkezett másik Doktor (Nagy Zsolt) tanácstalan, így Varjassy adja meg a választ: a szabad akarat súgja ezt. Aztán megtörténik a kivégzés, a szokásos hangok kíséretében a csöpögő vért mutatja a kivetítő.
A darab vége felé járunk ekkor, a kör bezárul. Közel két órával korábban ugyanerről a pontról indított az előadás itt, a Gyömrői úti lelakott gyártelep hatalmas szerelőcsarnokában. A hodály előtt toporgó közönséget akkor a Doktor fogadta véres fejjel. A nézőközönséget „időkapszulába terelve”, a megtörténtek bemutatása érdekében visszavitte az egész társaságot a múltba.
Tudományos-fantasztikus mű alapján készült Mundruczó Bíró Yvette-tel közös szövegkönyve. A színhely két kamion, a szereplők Kárpátaljáról származó, éppen exportált prostituáltak (Wéber Kata, Kiss Diána Magdolna, Tóth Orsi), a futtató Váradi Annamária (Láng Annamária), János, a sofőr (Derzsi János), a Doktor, a lányokat filmben felhasználni kívánó Varjassy Károly, akinek célja egyébként a bosszú. Varjassy a történelem menetét kívánja megváltoztatni vérparázna apja, a híres EU-képviselő leleplezésével. (Az öreg Varjassy jóval korábban megerőszakolta lányát, az terhes lett, és belehalt a gyerekszülésbe.) Az eseményeket a YouTube videomegosztóra feltett felvételekkel akarja rekonstruálni, szereplői között ott található a megszületett s időközben felnőtt fiú, a rendező Varjassy doktor és az egyik prostituált, aki a forgatás következtében meg is hal. Varjassy alkotói gesztusa Bulgakov regényének Mesterét idézi görbe tükörben. Ő ugyanis művét nem tollal a kezében, hanem teremteni akaró szavával fejezi be. Erre tesz sikertelen kísérletet Varjassy is.
Mundruczó az eredeti sci-fit ókori vallástörténeti groteszkké alakítja. Három pogány isten harcol a világ kezdetekor: a csak kivetítőn látható Ősatya (Gyabronka József) által küldött Doktor, a bosszúra készülő Varjassy Károly és a lányok ura, Váradi Annamária. Varjassy filmjével kezd a világteremtésbe, ennek oltárán hozza meg az ókorból ismert véres áldozatokat. Kudarcot vall: filmjét élővé a győztes Doktor teszi, de ebben szerepel már Varjassy kivégzése is. Az istenek nászát Annamária és Varjassy üli, a koalíciókötésnek ez a sajátos, szakrális változata azonban nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Győz a „jó”, a Doktor, megmenti a termékeny „Földanyát” – ő jelen esetben egy gyereket váró beregszászi prostituált –, majd szisztematikusan leszámol ide-oda bújó ellenfeleivel, a „gonoszokkal”, levitézlett istenekkel. Jelen, múlt, jövő egy időben, archetípusok garmadával: a sci-finek egyébként is alapvonása, hogy a jövőbe vetve ősi mítoszokat elevenít fel, ehhez társul a jelen némileg sűrített, groteszk-ironikus mikrovilága. A győztes isten persze nem boldog. Nyomasztja a címben jelzett teher, a szabad akarat. A színvonalas gárdából kiemelkedik a bosszúálló-monomániás, együgyűnek tűnő, filozofikus Varjassyt alakító Rába Roland és az egyik nézőtársam által valódi sofőrnek titulált, a kamion vezetőjét játszó Derzsi János.
(Nehéz istennek lenni. Rendező: Mundruczó Kornél. Május 27.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.