Bajban a német újságírás

Stefan Lázár
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunista utódlap. Negyvenhárom éven keresztül volt az NDK egységpártjának a szócsöve a Neues Deutschland, amelynek példányszáma az újraegyesítést követően egymillióról 37 ezerre esett vissza. Az NDK-ban betöltött szerepére büszke lapról azt hitték, hamarosan csődbe megy, amikor váratlanul a Neues Deutschland barátainak egyesülete jelentős pénzösszeggel támogatta az újságot. Nemrég napvilágot látott dokumentumok arra utalnak, hogy a kommunisták elosztogatott vagyona biztosítja az újság létezését a szocialista párt, a Baloldal csatornáin keresztül.


Ahogyan a világon mindenhol, aggasztó helyzetbe került a német nyomtatott sajtó is. A napilapok olvasótábora az elmúlt tíz esztendőben ötmillió fővel csökkent, több magazin eltűnt a piacról, a hirdetőkre sem lehet úgy számítani, mint korábban, az újságírókat az elbocsátás veszélye fenyegeti. A napilapok szerkesztőségeinek tizennégyezer újságírója tüntetésekkel és sztrájkokkal igyekszik támogatni az érdekeiket képviselő szervezetek erőfeszítéseit, hogy ne csökkenjen a fizetésük. „Még akkor is, ha a világ legérdekesebb foglalkozásáról beszélünk, a mai munkaviszonyok és jövedelmek ismeretében még egyszer nem választanám az újságírói pályát. A fiatal kollégákat pedig csak sajnálni tudom” – hangoztatta a 127 ezres példányszámban megjelenő Schwarzwälder Bote című napilapot húsz esztendőn keresztül szolgáló Thomas Ducks. Kijelentése mögött a német lapkiadók szövetségének valóban csalódást keltő tervei húzódnak meg: az új, legtöbbször fiatal munkatársak jelentősen csökkentett fizetése, az öregségi ellátás radikális mértékű csökkentése, a szabadságra kivehető napok számának megkurtítása, az üdülési támogatás megvonása, a heti harminchat órás munkaidő megemelése negyven órára. „Minőség azonban nem létezik a semmiért cserébe” – hangzott a Stuttgartban, Nürnbergben, Hamburgban, Brémában, Rostockban, Frankfurtban tüntetők jelszava. A kiadók válaszáról a Lübecker Nachrichten ügyvezetője gondoskodott: „Az újságíróknak jól megy a sora, mert olyan kollektív szerződéssel rendelkeznek, amely abban az időszakban született, amikor a kiadók még busásan kerestek.” A jelenlegi helyzetet elemző Der Spiegel meglátása szerint „Németországban senkit sem üldöznek, tartóztatnak le, vagy gyilkolnak meg azért, mert a kellemetlen igazságot írja meg. A pillanatnyi kérdés az, hogy az újságírás olyan szakma marad-e, amely anyagilag is kifizetődik”.
A statisztikai adatok vitathatatlanul tükrözik a visszafejlődés jeleit: 1999–2009 között 393-ról 373-ra csökkent a német napilapok száma, az összesen eladott példányszám 20 százalékkal kevesebb, a hirdetésből származó bevételek 39,2 százalékkal csökkentek. Az ország legismertebb kiadványainál is panaszkodnak: a Frankfurter Allgemeine Zeitung példányszáma 1,5, a Die Welté 1,9, a Süddeutsche Zeitungé 2 százalékkal csökkent. A több lapot megjelentető kiadók újságjaik szerkesztőségeinek egyesítésével igyekeznek takarékoskodni, csökkentve a munkatársak létszámát. Az nem zavarja őket, hogy a lapok így elvesztik saját hangjukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.