Baloldali lejárató kampány újratöltve

Hasonló kottából játszanak az új magyar alaptörvény ellenzői, mint tették azt a médiatörvény elleni európai lejárató kampányuk során. A hazai sajtóban ugyanis azt követően „szivárogtak ki” az új alkotmánnyal kapcsolatban megfogalmazott európai aggályok, hogy az illetékes Velencei Bizottság jelentéstervezetét a magyar szocialisták EP-képviselői egy nappal korábban átadták az alapjogokért felelős uniós biztosnak. Pedig, mint ahogy lapunk megtudta, a tervezet még korántsem végleges.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velencei Bizottság munkáját jól ismerő forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentéstervezet számos pontjáról a testületen belül is még vitáznak. Ezek között említette az Alkotmánybíróság elnökének kiválasztását, amelyet annak ellenére illetnének kritikával, hogy az európai országok nagyobb részében ez hasonló elven működik. A tervezet a sarkalatos törvények túlzottan széles körű alkalmazását is nehezményezi, miközben a hatályban lévő 1949-es alkotmány kettővel több területet szabályoz kétharmados törvényekben, mint a jövő évtől életbe lépő új alaptörvény. Ráadásul a kifogásolt jogszabályok közül ez idáig mindössze egyetlen sarkalatos törvény került az Országgyűlés elé, így a Velencei Bizottság olyan törvényeket kifogásolna, amelyek még meg sem születtek. Ismert, hogy a januárban életbe lépett magyar médiatörvénnyel kapcsolatban egyszer már hasonló hibát elkövetett egy nemzetközi szervezet: a jogszabályt már akkor „elmeszelte” az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, amikor az még csak tervezet formájában létezett. Ezek után nem meglepő, hogy a HVG és a Népszabadság internetes tudósításai – forrás megjelölése nélkül – csak az aggályosnak nevezett pontokra koncentráltak. Így a hazai olvasókat arról nem tájékoztatták, hogy a Velencei Bizottság többek között megállapította azt is, hogy „az új alkotmány létrejöttének célja a demokratikus államiság megerősítése, az alapvető szabadságjogok rögzítésén, valamint a hatalmi ágak szétválasztása és a jogállamiság elvének megerősítésén keresztül”. Az ellenzéki sajtó megfeledkezett arról a megállapításról is, hogy „a magyar kormány által korábban feltett kérdésekre adott véleményt az alkotmány kidolgozásának utolsó stádiumában a hatóságok figyelembe vették”.
A szocialista európai parlamenti delegáció szerda esti közleményében azt olvashattuk, hogy Tabajdi Csaba delegációvezető személyesen adta át a Velencei Bizottság harmincoldalas jelentéstervezetét Viviane Reding alapjogokért felelős uniós biztosnak. A hazai sajtóban egy nappal később „szivárogtak ki” az új alkotmánnyal kapcsolatos aggályok és indult meg az újabb lejárató kampány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.