Berlusconi ellen szavaztak az olaszok

MTI
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálat palesztinának. Az olasz kormányfő szerint a közel-keleti béke csak tárgyalásos úton érhető el; ezért ellenzi a palesztin állam egyoldalú elismerését az ENSZ közgyűlése által. Silvio Berlusconi tegnap azt követően nyilatkozott, hogy tárgyalt izraeli kollégájával, Benjamin Netanjahuval, és úgy vélte: akár a palesztinok, akár az Izrael által tett egyoldalú lépések nem vezetnek el a békéhez. Berlusconi felajánlotta, tartsák országában a közel-keleti béketárgyalásokat. A PAP lengyel hírügynökség szerint Netanjahu európai körúton mozgósít a független palesztin állam elismerése ellen. Róma után felkeresi Bulgáriát, Romániát, Lengyelországot és Magyarországot. (MTI)


Érvényes az olasz referendum, amelyen az elsöprő többség minden kérdésben a kormánnyal szembeni álláspontra voksolt – derült ki az MTI által is idézett tegnapi nem végleges eredményből. A választásra jogosultak közel 57 százaléka vett részt a vasárnap és tegnap tartott népszavazáson. A választók a vízszolgáltatás privatizációjával kapcsolatban két kérdésről, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról nyilváníthattak véleményt. A szavazók 92 százaléka elutasította, hogy ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 százalék a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást és 94 százalék vélte úgy, hogy a kormány tagjai nem kaphatnak felmentést az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljáráson.
Berlusconi elismerte vereségét. – Olaszországnak most le kell mondania arról, hogy az atomenergia ismét energiaforrása legyen, és a megújuló energia termelésére kell összpontosítania – mondta. A kormányfő, aki a referendum bojkottjára szólított fel, közölte: „A kormánynak és a parlamentnek az a kötelessége, hogy elfogadja a négy referendum eredményét.” A legerősebb olasz ellenzéki alakulat, a Demokratikus Párt (PD) üdvözölte a referendum eredményét: „A Berlusconi-kormány nagy jelentőségű törvényeivel szembeni ilyen erős részvétel politikai trendváltásról tanúskodik Olaszországban” – mondta a PD elnöke, Rosy Bindi. Maurizio Sacconi munkaügyi miniszter vitatja, hogy a referendum Berlusconi elleni politikai jelzés volna. A referendum érvényességéhez a szavazópolgárok abszolút többségének kellett leadnia voksát. Az elmúlt tizenhat évben egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes az alacsony arányú részvétel miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.