Bizottság-kiállításra készül a Műcsarnok

P. Szabó Ernő
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kortárs magyar művészet egyik legfontosabb csoportosulása volt a hetvenes évek elején Szentendrén megalakult Vajda Lajos Stúdió, amelynek több művész tagja, ef. Zámbó István, feLugossy Laca és Wahorn András az A. E. Bizottság együttes tagjaként is zenélt, a késő kádárista korszak ellenkultúrájának izgalmas művészi produkcióját hozta létre. A Műcsarnok tavasszal hivatalba lépett igazgatója, Gulyás Gábor és munkatársai a közeljövőben kiállítás rendezésével kísérlik meg annak a világnak a mai kontextusban érvényes felmutatását, amelyet Magyarországon a Bizottság jelenített meg. – Roppantmód érdekel, hogy az az ellenkultúra, amely képesnek bizonyult a késő kádárizmus langyos vizének felkavarására, miről szól ma, huszonöt-harminc évvel később – fogalmaz Gulyás Gábor. – A politikai áthallások, mint például a tárlat munkacíme: Korrupt vagyok és hazudós nyilvánvalóan működnek, de szerintem nem ez lesz a legizgalmasabb része, hanem a rendszerkritikán túli, a szó tág értelmében vett szabadság különböző, lokális formáinak demonstratív megteremtése a művek révén. A zene, amit a Bizottság elsődlegesen használt, egy fontos médiuma ennek, de az én értelmezésem szerint nem zenei, hanem képzőművészeti projektekről van szó. Természetesen a produkciók értelmezhetők zenei perspektívában is, ám ezek elsősorban performanszok voltak, képzőművészeti akciók.
A szervezők a szokásosnál nagyobb stábbal dolgoznak, sőt, az érdeklődő nagyközönséget is szeretnék bevonni az előkészületekbe. A kiállításhoz, illetve a katalógushoz keresik a Bizottság zenekar koncertjeiről, turnéiról készült vagy azokhoz kapcsolódó hangfelvételeket, videofilmeket, fényképeket, plakátokat, meghívókat, újsághirdetéseket, relikviákat. Jelentkezni lehet a [email protected]
e-mail címen vagy személyesen a Műcsarnok titkárságán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.