Börtönbüntetés hurkolásért

Példaértékű büntetés született a Somogy Megyei Bíróságon a napokban. Két év nyolc hónap letöltendő börtönre ítéltek egy férfit folytatólagosan elkövetett lopásért és állatkínzásért. A Somogy megyei erdőknek több mint a felén gazdálkodó Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. erdészetpolitikai osztályvezetője, Merczel István lapunknak elmondta, az elítélt főként a hurkolásos módszerrel ejtette el a nagyvadakat.

Vona Adrienn
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat dámbika, egy dámborjú és egy gímszarvasborjú eltulajdonítását tudta a hatóság rábizonyítani egy csokonyavisontai férfira, de az elítélt 2003 óta folyamatosan gyűjtötte a gímagancsokat is – mondta el lapunknak Merczel István, a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. erdészetpolitikai és ellenőrzési osztályvezetője.
Hozzátette: végre példaértékű büntetés született a Somogy Megyei Bíróságon: folytatólagosan elkövetett lopás és állatkínzás miatt jogerősen két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a tetten ért bűnözőt. Mint megtudtuk, az elítélt a vadorzók körében gyakran alkalmazott hurkolásos módszerrel ejtette el a nagyvadakat. – A vadorzók ismert módszere, hogy az állatok által használt csapásokra dróthurkot tesznek ki úgy, hogy a végét rákötik egy fára. Ha az állat belelép, a hurok a lábára szorul, és nem tud a területről elmenekülni. Két-három napot is kínlódhatnak így az áldozatok, mire megérkezik a vadorzó, aki agyonüti vagy lelövi az állatokat – magyarázta Merczel István. A vadőrök és az erdészek folyamatosan próbálják összegyűjteni az elhelyezett hurkokat, de évente legalább ötven állatelhullással így is számolniuk kell.
– Nagyon gyakori sajnos a területünkön a lopás, ami nemcsak vadorzást, hanem tűzifagyűjtést is jelent. A legtöbb ilyen eset mögött a szegénység áll – fűzte hozzá Merczel István. Az osztályvezető lapunknak kifejtette, sok esetben csak tettenérés esetén van lehetőség arra, hogy a bírósági szakig eljusson a büntetőeljárás, és eddig csak felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. – Tavaly például hét suta vadat, gímszarvast és dámbikát találtunk összezsúfolva egy Lada hátsó ülésén és a csomagterében. A többségükben kis borjakat a lábodi vadászterületről akarta ellopni három tettes, nekik állatkínzásért kellett felelniük – mondta az osztályvezető. Tájékoztatása szerint gyakran jönnek a területre olyanok is, akik csak a trófeáért ölik le a vadállományt. Ilyenkor az erdőben számos olyan vadat találnak, amelynek nincs meg a feje.
A Sefag Erdészeti és Faipari Részvénytársaság Somogy erdeinek felén, nyolcvanezer hektár állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodik. Az ország legnagyobb vadászterületén kétszáz erdész és vadász védi a vadállományt, de emellett rendszeres rendőrségi járőrözést tartanak hétvégéken is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.